Кламер БГ - Новини: Полша призова за нови санкции срещу Русия

Полша призова за нови санкции срещу Русия

Свят

|
Съб, 18 Юни 2022г. 09:04ч.
Полша призова за нови санкции срещу Русия

Полша призова за нови санкции срещу Русия

Полското правителство призова срещу Русия да бъдат въведени нови санкции, които да засилят упражнявания върху нея икономически натиск и да я принудят да сложи край на нахлуването си в Украйна, предаде ДПА.

"От наша гледна точка седми пакет със санкции трябва да бъде одобрен възможно най-скоро. Трябва да продължим да оказваме натиск", заяви говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина пред в. "Велт ам Сонтаг" преди срещата в понеделник в Люксембург на външните министри на страните от Европейския съюз.

"Продължаваме да работим по този въпрос, разполагаме с подкрепата на нашите балтийски партньори и се надяваме, че и останалите европейски страни ще се съгласят срещу Русия да бъдат въведени по-строги санкции", каза още Ясина.

Полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач каза пред "Велт ам Зонтаг", че шестият пакет санкции "сериозно засегна Русия. Все още не сме успели обаче да отслабим достатъчно Путин и неговата военна машина. Нужни са още и по-строги санкции".

Полша предлага приемането на седми санкционен пакет, каза още Пшидач и изтъкна: "Трябва да координираме действията си на европейско ниво".

В отговор на въпрос какво би могъл да съдържа евентуалният седми пакет санкции на Брюксел срещу Москва, Пшидач каза: "Искаме напълно да спрем европейския технологичен износ за Русия". Освен това ЕС трябва да "предприеме по-сериозни действия срещу руската пропаганда и канали за дезинформация", посочи полският представител.

Двадесет и седемте страни членки на ЕС приеха шестия санкционен пакет срещу Русия в началото на юни. Той включва петролно ембарго, забрана на руски медии в Европа и изключване на най-голямата банка в Русия - "Сбербанк", от системата за международни разплащания СУИФТ.

mediapool.bg