Кламер БГ - Новини: Пет западни страни призовават Русия да деескалира напрежението с Украйна

Пет западни страни призовават Русия да деескалира напрежението с Украйна

Свят

|
Вт, 07 Дек 2021г. 12:03ч.
Пет западни страни призовават Русия да деескалира напрежението с Украйна

Еманюел Макрон

Лидерите на САЩ, Германия, Италия, Франция и Великобритания изразиха вчера решимостта си суверенитетът на Украйна да бъде зачитан и призоваха за възобновяване на преговорите в "нормандски формат", съобщи в комюнике Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

"В понеделник, на 6 декември президентът на Франция (Еманюел Макрон) проведе разговори с държавните и правителствени ръководители на формата "Петорка (на НАТО)" . . . те обсъдиха напрежението между Русия и Украйна, изразиха решимост за зачитане на суверенитета на Украйна и подчертаха своята ангажираност с работата за благото на мира и сигурността в Европа. Всички те отново изтъкнаха необходимостта от възобновяване на преговорите между Русия и Украйна в рамките на "нормандския формат" под егидата на Франция и Германия", се посочва в комюникето.

Американският президент Джо Байдън ще предупреди руския си колега Владимир Путин по време на днешната им среща във видеоконферентен формат за сериозните икономически последствия, ако Москва атакува Украйна, каза високопоставен служител от американското правителство, цитиран от Ройтерс.

Същият служител посочи, че в случай на руска инвазия в Украйна САЩ са готови да въведат безпрецедентни финансови санкции и да разположат повече войски в Източна Европа, без обаче да отвръщат с пряка военна намеса.

mediapool.bg