Кламер БГ - Новини: Фалшива тревога за проникване от Ливан в Северен Израел (обновена)

Фалшива тревога за проникване от Ливан в Северен Израел (обновена)

Свят

|
Ср, 11 Окт 2023г. 22:04ч.
Фалшива тревога за проникване от Ливан в Северен Израел (обновена)

Фалшива тревога за проникване от Ливан в Северен Израел (обновена)

Израелската армия съобщи, че не е имало никакво проникване по въздух откъм Ливан в Северен Израел, където по-рано в сряда вечерта отекнаха сирени в няколко района, предаде Франс прес.

Говорител на армията каза, че няма инцидент, свързан със сигурността, а че става дума за фалшива тревога, изпратена по приложение за предупреждаване на израелците в случай на опасност.

По-рано тази вечер Франс прес съобщи, че израелската армия е обявила, че подозира проникване по въздух в Северен Израел откъм Ливан.

Ройтерс пък съобщи като извънредна новина, че израелските сили са предупредили жителите на северния израелски град Малот Таршиха да останат по домовете си и да заключат вратите на къщите си, понеже е възможно в града да са проникнали въоръжени нападатели. Впоследствие обаче агенцията така и не разшири тази информация.

В четвъртия ден на войната, подета от "Хамас" срещу Израел, въоръженото крило на групировката - "Бригадите Изедин ал Касам" - обяви, че е изстреляло ракети по израелския град Хайфа, който е на северното израелско крайбрежие.

Ливанската групировка "Хизбула" също обяви днес, че е изстреляла ракети по Израел. Израелската армия каза, че е отговорила на тези атаки, като е взела под прицел наблюдателен пост на "Хизбула" в Южен Ливан.

На 11 октомври следобед израелските сили съобщиха, че израелските военни са атакували цели на Хизбула в Ливан, след като екстремистите са изстреляли противотанкова ракета към Израел.

Ивицата Газа е в хуманитарна катастрофа

Паралелно с това израелските сили продължават да нанасят удари по ивицата Газа. Тя е без електричество.

Днес енергийният орган реши да затвори единствената електроцентрала в Газа, тъй като горивото е на привършване и това ще засегне някои основни услуги, като например болниците, съобщи кореспондентът на ВВС.

Министерството на здравеопазването, управлявано от "Хамас", каза, че болниците трябва да ограничат работата си до животоспасяващо лечение, така че в момента те няма да лекуват никого, който не е в животозастрашаващо състояние.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова основни доставки на храна, гориво и вода да достигнат до цивилните в Газа, които са под израелска бомбардировка и блокада. "Жизненоважни животоспасяващи доставки, включително гориво, храна и вода, трябва да бъдат допуснати в Газа. Имаме нужда от бърз и безпрепятствен хуманитарен достъп сега", каза той.

"Искам да благодаря на Египет за конструктивния му ангажимент за улесняване на хуманитарния достъп през пропускателния пункт Рафа и за предоставяне на летище "Ел Ариш" за критично важна помощ", добави Гутериш.

Жертвите в Израел вече са над 1200

Броят на жертвите в Израел от широкомащабната атака на ислямисткото движение "Хамас" вече е над 1200 души, обяви говорителят на израелските Сили за отбрана Йонатан Конрикус, цитиран от международните медии и БТА.

Конрикус каза, че това е "зашеметяващо" и "невъобразимо" число. Повечето убити са цивилни, а броят на ранените надхвърля 2700.

"За съжаление, нещо ми подсказва, че това няма да са окончателните числа", добави говорителят във видео, публикувано в социалната мрежа X.

Най-малко 169 израелски войници са убити досега в боевете с "Хамас" - четири дни след масираната атака на ислямистката групировка срещу Израел, съобщи днес израелската армия, цитирана от Франс прес.

Войната срещу Израел започна на 7 октомври, когато ислямисткото движение "Хамас" започна ракетен обстрел откъм ивицата Газа. В същото време хиляди бойци на терористичната групировка проникнаха през граничната ограда към Израел, убиха много цивилни на различни места в страната и взеха над 100 заложници.

Израел обяви, че преминава в състояние на война, наложи пълна блокада на Газа и си върна пълния контрол върху граничните селища, които бяха станали гнезда на бойци на "Хамас“.

Израел нанесе удари по стотици цели в ивицата Газа през нощта

Израелските военновъздушни сили продължиха контраатаките си в ивицата Газа след мащабното нападение на ислямистката групировка "Хамас" през уикенда, предаде ДПА.

Десетки изтребители са атакували повече от 200 цели в района на Ал Фуркан, съобщиха Израелските сили за отбрана рано тази сутрин. За трети път в рамките на 24 часа в ивицата Газа бяха извършени мащабни нападения. По данни на израелските военни са били поразени общо над 450 цели.

Военните заявиха, че квартал Ал Фуркан в северната част на ивицата Газа се използва от "Хамас" като терористичен център. Израел заяви, че районът е бил база за множество терористични атаки, които са били извършени срещу Израел.

По данни на министерството на здравеопазването на Газа до вчера вечерта най-малко 900 души са загинали в ивицата Газа в резултат на контраатаките на израелските ВВС, а 4500 други са били ранени.

Атаки от Сирия и Ливан

Във вторник вечерта от територията на Сирия са били изстреляни минометни снаряди към Израел, съобщиха израелската армия и сирийски активисти, цитирани от ДПА.

Израелската армия е отвърнала с артилерийски огън по посока на източника на сирийския обстрел. Активисти от района на Дараа заявиха, че израелският обстрел е бил насочен към постове на сирийската армия в Кунейтра.

"Палестински фракции, работещи с "Хизбула", изстреляха минометни снаряди към Голанските възвишения. В отговор Израел обстрелва постове на сирийския режим в Кунейтра и в околностите на Дараа", заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания организация за наблюдение на войната Сирийска обсерватория за правата на човека.

Развитието на ситуацията поражда опасения, че насилието може да доведе до разширяване на военните действия, тъй като Израел вече влиза в престрелки през границата с ливанската групировка "Хизбула" и се сражава с бойци на "Хамас" в Газа, посочва Ройтерс.

Градове в Южен Ливан бяха подложени на израелски обстрел днес в отговор на изстрелването на противотанкови ракети от ливанска територия, предаде Ройтерс. Агенцията отбеляза, че насилието по границата продължава четвърти ден.

Израелската армия обяви, че атакува Ливан, защото една от северните й позиции е станала обект на нападение с противотанкова ракета днес.

Отговорност за днешната атака от ливанска територия пое "Хизбула". Ливанското шиитско движение каза, че е отвърнало на израелските нападения тази седмица, причинили смъртта на трима негови бойци.

Атаката от ливанска територия е извършена близо до граничния израелски град Арамша, срещу който е ливанският град Дайра, гласи изявление на пресслужбата на израелската армия. Засега няма данни за пострадали.

Източник от ливанските сили за сигурност съобщи за Ройтерс, че от "Хизбула" са изстреляли две прецизни ракети по посока на Израел.

Жители на южния ливански град Рмейш казват, че израелците са обстрелвали района на техния град, а според информация на агенцията мишена на израелската артилерия е била точката на изстрелване на ракетите в близост до Дайра.

Бивш ръководител на "Хамас" призова съседните страни да се присъединят към войната срещу Израел

Бившият ръководител на "Хамас" Халед Мешаал призова мюсюлманския свят да излезе в петък на протести в подкрепа на палестинците, а съседните страни да се присъединят към войната срещу Израел, предаде Ройтерс.

"В петък трябва да излезем на площадите и улиците на арабския и ислямския свят", каза Мешаал, който в момента е начело на службата на "Хамас" за диаспората, в послание, изпратено до агенцията. Той заяви още, че правителствата и народите на Йордания, Сирия, Ливан и Египет имат по-голям дълг да подкрепят палестинците.

"Племена на Йордания, синове на Йордания, братя и сестри на Йордания... Това е моментът на истината, близо сте до границите и всички знаете каква е отговорността ви", каза Мешаал, който се намира в Катар.

Йордания и Ливан са страните с най-голям брой палестински бежанци, отбелязва Ройтерс.

"За всички, които преподават джихад... за всички, които преподават и учат, това е момент да приложите (теориите)", каза високопоставеният представител на "Хамас".

mediapool.bg