Кламер БГ - Новини: Ирански журналистки са осъдени на затвор след отразяване на смъртта на Махса Амини

Ирански журналистки са осъдени на затвор след отразяване на смъртта на Махса Амини

Свят

|
Пон, 23 Окт 2023г. 19:21ч.
Ирански журналистки са осъдени на затвор след отразяване на смъртта на Махса Амини

Нилуфар Хамеди, Елахе Мохамади и Наргес Мохамади бяха отличени от ООН за тяхната доблест, сн. GettyImages

Журналистките Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади, отразили смъртта на Махса Амини, която бе арестувана заради “неправилно” носене на хиджаб, бяха осъдени на затвор, предаде Ройтерс в понеделник.

Преди година Нилуфар Хамед бе арестувана след публикация за смъртта на 22-годишната Махса Амини, част от която е снимка на Амини, прегърната от своите родители в болницата в Техеран. Елахе Мохамади пък е задържана, след като отразила погребението на младата жена.

Амини почина през септември 2022 г., а смъртта й провокира един от най-големите протести срещу режима в Иран за последните десетилетия. Демонстрациите бяха сред от най-сериозните предизвикателства за Ислямската република след протестите на Зеленото движение през 2009 г., които изкараха милиони хора по улиците, отбелязват от Асошиейтед прес.

Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади бяха задържана от нравствената полиция през септември миналата година за нарушаване на ислямските правилата за обличане. Днес бяха осъдени на затвор по обвинения в сътрудничество със Съединените щати.

Новинарският уебсайт на иранската съдебна власт "Мизан" съобщи, че двете жени са осъдени на седем и на шест години затвор.

“След това всеки пет години затвор за действия срещу националната сигурност и всяка една година затвор за пропаганда срещу системата”, съобщават от ИРНА. Така присъдите стават общо 13 и 12 години.

Присъдите може да бъдат обжалвани в срок от 20 дни.

Двете жени работят за ирански реформаторски вестници - съответно Хамеди за "Шарг", а Мохамади за "Хам-Михан".

През май ООН удостои двете иранки с наградата си за свобода на медиите "за техния ангажимент към истината и отчетността".

Въпреки че близо 100 журналисти бяха арестувани по време на демонстрациите, репортажите на Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади бяха от решаващо значение в дните след смъртта на Махса Амини, за да се разпространи информацията за последвалия гняв.

Задържането им предизвика международни критики срещу репресиите, предприети от силите за сигурност в продължение на месеци след смъртта на Амини.

Според активисти за правата на човека в Иран от началото на демонстрациите са били убити най-малко 529 души, а над 19 700 са били задържани от властите в условията на жестоки репресии с цел потушаване на протестите.

Иранските власти от месеци не са публикували данни за общия брой на жертвите, като същевременно признават, че са задържали десетки хиляди хора, посочва Асошиейтед прес.

mediapool.bg