Кламер БГ - Новини: Повредена сигнализация вероятно е причинила влаковата трагедия в Индия

Повредена сигнализация вероятно е причинила влаковата трагедия в Индия

Свят

|
Нед, 04 Юни 2023г. 18:37ч.
Повредена сигнализация вероятно е причинила влаковата трагедия в Индия

Близки на пътниците във влака ги издирват след жестоката катастрофа, сн. ЕПА/БГНЕС

"Установихме причината за инцидента и хората, отговорни за него“, каза в неделя министърът на железопътния транспорт на Индия Ашвини Ваишнав пред агенция АНИ.

По думите му вероятно повреда в сигнала е довела до смъртоносната железопътна катастрофа в Одиша, която взе по последни данни 275 души, а над хиляда бяха ранени.

Хората, отговорни за сблъсъка на трите влака в Източна Индия, също са били идентифицирани, каза министърът, но не даде подробности.

Железопътният съвет на Индия обяви, че е имало "някакъв вид смущения в електронната сигнализация", а не повреда. Въпросната сигнализация задава маршрути за всеки влак в определена зона, осигурявайки безопасното движение на влаковете по релсовия път.

Докладът за най-тежката железопътна катастрофа в Индия този век се очаква по-късно, но в. "Таймс ъв Индия" цитира предварителни заключения от разследването, според които е възможно „човешка грешка“ да е причинила сблъсъка между влаковете.

Експресният влак "Коромандел", пътуващ от Калкута за Мадрас, е получил в петък зелена светлина да се движи по главната линия, но е бил пренасочен на коловоз, на който вече е бил спрял товарен влак, според вестника.

Тогава пътническият влак се врязва в товарната композиция със скорост около 130 км/ч. След това три вагона паднат на съседния коловоз, удряйки задната част на експресен влак, който пътува от Бангалор за Калкута.

Именно този сблъсък е причинил най-много жертви, допълва "Таймс ъв Индия", позовавайки се на предварителния доклад.

Междувременно броят на загиналите беше ревизиран от 288 на 275, след като се оказа, че някои тела са били преброени два пъти, казаха официални лица, цитирани от ББС.

От 1175 ранени, откарани в болница, 793 са изписани. Някои семейства все още издирват близките си.

Тежки наказания обеща междувременно индийският премиер Наредна Моди за хората, които бъдат признати за виновни за тежкия инцидент. Моди посети мястото на инцидента, като определи инцидента като "болезнен".

Той също така се срещна с жертви на бедствието в болница и обеща, че правителството му няма да остави "необърнат камък за лечението на ранените".

Смята се, че около 2000 души са пътували в двата пътнически влака.

mediapool.bg