Кламер БГ - Новини: Загиналите в пороите в Гърция станаха 14

Загиналите в пороите в Гърция станаха 14

Свят

|
Нед, 10 Септ 2023г. 15:58ч.
Загиналите в пороите в Гърция станаха 14

Множество граждани бяха евакуирани от зоните с прелели реки, сн. ЕПА/БГНЕС

Още хора бяха открити мъртви след наводненията в Централна Гърция през тази седмица. В неделя технитя брой нарасна на 14, след като бяха открити телата на още четири жертви. Петива остават в неизвестност и тяхната съдба буди тревога, съобщават гръцките медии.

Една от откритите в неделя жертви е 77-годишен мъж, чието тяло е било открито чак на остров Евбея. Той е изчезнал при наводненията от плаж край Волос, предава АНА-МПА, цитирана от БТА в неделя.

От събота магистралата Солун – Атина отново е затворена в района на град Лариса, където преля река Пеней. Съобщава се за нови евакуирани квартали в града, въпреки че властите обявиха спад на нивото на водите през вчерашния ден с 40 см.

Езерото Карла край Волос вече заля големи райони и в югоизточната част на Тесалия и се следи за нова опасност от неговите води. Две села в района са получили предупреждение за готовност за евентуална евакуация. От гръцкия генерален щаб съобщиха, че хеликоптерите, базирани в близката база Стефановикио, са в безопасност.

Редица села в Тесалия бяха евакуирани, но много хора все още остават блокирани в наводнените селища. Между 7 и 9 септември по въздуха са били спасени 767 души, на много места с въздушни средства се доставя храна, вода, лекарства и завивки. Общо хората, изведени от наводнените райони от спасителните екипи, са 3443.

mediapool.bg