Кламер БГ - Новини: Ердоган обвърза покупката на F-16 с допускането на Швеция в НАТО

Ердоган обвърза покупката на F-16 с допускането на Швеция в НАТО

Свят

|
Вт, 19 Дек 2023г. 15:26ч.
Ердоган обвърза покупката на F-16 с допускането на Швеция в НАТО

F-16, сн.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че положителни стъпки от страна на САЩ за продажбата на изтребители F-16 на Анкара ще съдействат за ускоряване на ратифицирането от турския парламент на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщи турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Ердоган каза това при завръщането си от визита в Унгария, на борда на самолета, където говори пред журналисти.

Турският лидер заяви, че е обсъдил въпроса за присъединяването на Швеция към НАТО и с американския президент Джо Байдън, който по думите му се е ангажирал, че ако турският парламент ратифицира протокола за членство на Швеция в НATO, той от своя страна ще осигури положително развитие в Конгреса по въпроса, свързан с продажбата на изтребители F-16.

Според Ердоган обаче би било от полза, ако двата въпроса се придвижват паралелно.

"Ако двете страни ръководят тези процеси паралелно, ние ще можем много по-бързо да ратифицираме протокола за членство на Швеция", каза той, цитиран от БТА.

Президентът посочи като допълнителни пречки пред Меджлиса негативното отношение на Канада и на някои съюзници по отношение на обществените поръчки за отбрана.

"Всички тези въпроси са взаимносвързани", добави още той.

Ердоган изрази увереност, че положителното развитие по отношение както на казуса с изтребителите F-16, така и във връзка с позицията на Канада ще допринесе за позитивната гледна точка и на турския парламент.

mediapool.bg