Кламер БГ - Новини: Талибаните ще позволят на всички афганистанци да напуснат, ако пожелаят

Талибаните ще позволят на всички афганистанци да напуснат, ако пожелаят

Свят

|
Вт, 07 Септ 2021г. 12:57ч.
Талибаните ще позволят на всички афганистанци да напуснат, ако пожелаят

Антъни Блинкън

Талибаните отново обещаха, че ще позволят на всички афганистанци, които искат да напуснат страната си, да го направят свободно, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, който заедно с американския министър на отбраната Лойд Остин е на посещение в Катар, предаде Франс прес.

Ислямистите, които са новите управници на Кабул, са казали на американците, че ще позволят на всички хора с документи за пътуване да напуснат свободно Афганистан, съобщи Блинкън на пресконференция в Доха и добави, че САЩ ще очакват от талибаните да изпълнят това обещание. "Цялата международна общност очаква талибаните да спазват този ангажимент", увери Блинкън.

Той добави, че САЩ работят за гарантирането на безопасно излитане от Афганистан на чартърни полети, предаде Ройтерс. Той добави, че проблемът с евакуационните чартърни полети идва от това, че някои афганистанци искат да напуснат страната, но нямат съответните документи.

Блинкън заяви, че Вашингтон е идентифицирал относително малък брой американци, които искат да напуснат афганистанския град Мазар и Шариф.

Катарският министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който също присъстваше на пресконференцията, пък каза, че неговата страна се надява, че летището в Кабул ще може да отвори за пътнически полети в идните няколко дни, но че не е постигнато споразумение как то да бъде управлявано, предаде Ройтерс. Точна дата кога ще бъде отворено летището обаче министърът не спомена. Той добави, че летището се нуждае от модернизирано оборудване за по-доброто посрещане на международни полети.

На същата пресконференция Остин заяви, че несъмнено след американското изтегляне от Афганистан ще бъде трудно да се идентифицират и посрещат заплахи, произтичащи от региона.

Вчера САЩ за първи път потвърдиха, че са помогнали на свои граждани да напуснат Афганистан по сухопътен маршрут.

Четиричленно семейство, включващо три деца, "е напуснало успешно Афганистан по сухопътен маршрут". Американците са били посрещнати на границата от персонал на американско посолство в съседна държава, каза служител на администрацията на президента Джо Байдън.

Той не разкри подробности за евакуацията, нито страната, в която са отишли евакуираните, позовавайки се на съображения за сигурност и на необходимостта да се запази използваемостта на маршрута за евентуални бъдещи операции. Цитираният източник обаче уточни, че талибаните, които взеха властта в Афганистан в средата на миналия месец, са били уведомени за евакуацията и не са я осуетили.

Американският конгресмен от щата Тексас Рони Джаксън разкри, че четиримата евакуирани са от неговия избирателен район. Според него американците са били изведени от Афганистан за две седмици и след множество заплахи за живота им.

Това е първият случай, когато САЩ потвърждават, че са извършили евакуация от Афганистан по суша, откакто миналата седмица приключиха своите дейности за извеждане на хора по въздух след окончателното изтегляне на американските войски на 31 август.

mediapool.bg