Кламер БГ - Новини: Във Вашингтон се проведе китайско-американска среща на фона на размразяване на отношенията

Във Вашингтон се проведе китайско-американска среща на фона на размразяване на отношенията

Свят

|
Вт, 01 Авг 2023г. 13:19ч.
Във Вашингтон се проведе китайско-американска среща на фона на размразяване на отношенията

Във Вашингтон се проведе китайско-американска среща на фона на размразяване на отношенията

Главният американски дипломат, отговарящ за Източна Азия и Тихия океан, е провел "откровена, обстойна и продуктивна дискусия" със свой китайски колега вчера във Вашингтон, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Франс прес.

Ян Тао, директор за Северна Америка и Океания в китайското министерство на външните работи, беше приет в Държавния департамент от помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Източна Азия и Тихоокеанския регион Даниъл Критънбрик и от Сара Беран, съветник на американския президент Джо Байдън по въпросите на Китай и Тайван.

Двамата висши американски служители се срещнаха с Ян в Китай в началото на миналия месец - няколко седмици преди посещението на държавния секретар Антъни Блинкън в тази страна.

Тогава те проведоха "откровени (и) конструктивни дискусии" за това как да подобрят двустранните отношения, отбеляза китайското външно министерство.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и специалният пратеник по климата Джон Кери наскоро посетиха Китай.

Йелън каза, че "отделянето на икономиката" на САЩ от тази на Китай е "практически невъзможно", като се има предвид тежестта на азиатския гигант в световната икономика.

От своя страна министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо потвърди в края на миналия месец, че възнамерява да посети Китай "до края на това лято".

Във вчерашното си изявление Държавният департамент посочи, че "двете страни са имали откровена, обстойна и продуктивна дискусия като част от продължаващите усилия за поддържане на отворени линии за комуникация и отговорно управление на двустранните отношения".

"Двете страни също така са обменили мнения по редица двустранни, регионални и глобални въпроси, включително инвазията на Русия в Украйна и ситуацията в Тайвански проток", добави Държавният департамент.

Срещата идва малко след като в събота Вашингтон обяви военна помощ за Тайван на стойност 345 млн. долара и по-малко от седмица след като Китай обяви уволнението на външния си министър Цин Ган.

Китайската народна република смята самоуправляващия се остров Тайван за част от своята територия и иска да установи контрол над него един ден, ако е необходимо - и със сила, посочва АФП.

mediapool.bg