Кламер БГ - Новини: Вучич: Ние сърбите обичаме македонците и македонския език и не мислим, че той не съществува

Вучич: Ние сърбите обичаме македонците и македонския език и не мислим, че той не съществува

Свят

|
Ср, 02 Авг 2023г. 18:37ч.
Вучич: Ние сърбите обичаме македонците и македонския език и не мислим, че той не съществува

Вучич и Пендаровски, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентите на Сърбия и Северна Македония отбелязаха празника Илинден в сръбския манастир, където се смята, че е формирана македонската република.

Президентът Стево Пендаровски е на работно посещение в Сърбия днес, когато Република Северна Македония празнува държавния си празник Илинден. В манастира "Св. Прохор Пчински" на 2 август 1944 г. се е провело първото заседание на Антифашистко събрание за освобождение на Македония, което се смята началото на държавността.

Пендаровски изрази надежда, че добрата традиция да се празнува Илинден на мястото, където е формирана македонската република, ще продължи.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че днес са били потвърдени изключителните отношения, които съществуват между двете страни.

"Ние сърбите обичаме македонците и македонския език и не мислим, че той не съществува. Ние сме не само приятели, но и като народи имаме братски отношения, или сестрински, тъй като е още по-хубаво да се каже така, и вярвам, че тези отношения ще продължат да се развиват", каза Вучич.

Вучич отбеляза също, че стокообменът между двете страни е 1.5 млрд. евро годишно и припомни, че Сърбия е изградила магистрала до Северна Македония.

Сега се обсъжда свързване на страните с

жп линия от Белград през Ниш до Прешево на границата със Северна Македония.

Вучич посочи, че много се е зарадвал, когато тази сутрин е видял хора от Северна Македония в манастира, както и че сърбите разбират македонски език, а македонците сръбски.

mediapool.bg