Кламер БГ - Новини: ВМРО-ДПМНЕ не успя да събори правителството на Заев

ВМРО-ДПМНЕ не успя да събори правителството на Заев

Свят

|
Пет, 12 Ноем 2021г. 13:55ч.
ВМРО-ДПМНЕ не успя да събори правителството на Заев

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Правителството на Зоран Заев остава. Опозиционната партия ВМРО - ДПМНЕ не успя да прокара вота на недоверие срещу него, след като не се събра до полунощ кворум, за да бъде приет дневният ред на парламентарното заседание.

Управляващите оцеляха с помощта на депутата от малката албанска партия "Беса" Кастриот Реджепи, който не се появи в пленарната зала, въпреки че бе подписал вота на недоверие.

ВМРО-ДПМНЕ заподозря, че Реджепи може да е отвлечен или да е в София, но в крайна сметка не успя да реализира намерението си.

Ситуацията в 120-местния парламент остава много сложна и всеки глас е от значение.

Първият вицепремиер и министър за политическата система и отношения между общностите Артан Груби коментира, че "гражданите трябва да бъдат спокойни", тъй като е победила евроатлантическа Македония.

"Победи Македония с добросъседски отношения, Македония с добри приятелски отношения със САЩ, с ЕС, благодарен съм на всички коалиционни партньори. Всички, които подкрепят Македония да е интегрирана в ЕС, които поддържат Охридския рамков договор и Преспанския договор, са добре дошли в това парламентарно мнозинство, и ще видите, че то само ще расте", каза Груби.

Ще имаме хубави две и половина - три години пред нас, за да изпълним всички програми, които обещахме на парламентарните избори", заяви Груби.

Министърът на външните работи в правителството на Република Северна Македония Буяр Османи написа в своя профил във Фейсбук снощи, че е пропаднал опитът за отстъпване от стратегическите цели на страната.

Заев обяви, че ще подаде оставка след загубата на местните избори, като планът беше да се формира кабинет около същото мнозинство с нов премиер. ВМРО-ДПМНЕ обаче обяви, че вече има мнозинство благодарение на малката албанска партия "Беса", която премина към опозицията, и Заев се отказа да подава оставка. Taка се стигна до решението на ВМРО-ДПМНЕ да внесе вот на недоверие подкрепен от 61 депутата, който обаче не се реализира.

Вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски заяви, че демокрацията е потъпкана и че правителството се опитва на всяка цена да се задържи на власт.

"За съжаление имаме още един ден, който ще остане записан в черните страници на македонската история, защото днес в Македония демокрацията е потъпкана. Депутат беше отвлечен днес в Македония. Днес в Македония видяхме как управляващият режим се трансформира в най-престъпния режим, виждан някога в Европа", посочи той.

Депутатът, който провали плановете на ВМРО-ДПМНЕ, Кастриот Реджепи, публикува видео послание на страницата си във Фейсбук, в което увери, че е добре.

"Искам да ви благодаря за подкрепата. Сигурността и стабилността на страната и добруването на хората трябва да бъдат от основно значение за всички. Председателят на партията Билал Касими и останалите не трябва да се тревожат за мен. Аз съм на сигурно място и на правилната страна - с албанците, с всички граждани в страната, които искат мир, свобода и демокрация", заяви Реджепи.

Той посочи, че ЕС и НАТО са негов избор, а не антиалбанска кампания.

"Казвам това с чиста съвест и ще обясня всичко пред медиите, веднага щом заплахите от определени лица спрат. Винаги съм насърчавал свободата на изразяване, свободата на вземане на решения, която е характеристика на демократичното общество. Бог да благослови македонците и всички живеещи в Република Северна Македония", заяви Реджепи във видеото.

mediapool.bg