Кламер БГ - Новини: Полицията обяви взрива пред болница в Ливърпул за терористичен акт

Полицията обяви взрива пред болница в Ливърпул за терористичен акт

Свят

|
Пон, 15 Ноем 2021г. 14:49ч.
Полицията обяви взрива пред болница в Ливърпул за терористичен акт

Полицията обяви взрива пред болница в Ливърпул за терористичен акт

Британската полиция заяви днес, че вчерашният взрив в такси пред болница в Ливърпул, при който загина един човек, е терористичен акт, но мотивите остават неизвестни, предаде Асошиейтед прес.

Ръс Джаксън, ръководител на полицейските структури за борба с тероризма в Северозападна Англия, каза, че в случая става дума за експлозия на самоделно взривно устройство. По думите му "продължават следствените действия за изясняване на начина на направата на взривното устройство, мотива за случилото се, както и дали има и други замесени".

Пътникът в таксито е загинал при взрива, а шофьорът е ранен.

Трима души на около 20-годишна възраст са арестувани по Закона за борба с тероризма.

Взривното устройство е внесено в таксиметровия автомобил от пътника, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Тя отбеляза, че самоличността му й е известна, но не може да я разкрие.

"Макар и мотивът да е неизвестен, предвид всички обстоятелства, случаят е обявен за терористичен инцидент и полицейските структури за борба с тероризма продължават разследването", каза Джаксън.

Британската полиция за борба с тероризма разпита тримата арестувани мъже днес, а шофьорът на взривеното такси шофьор беше обявен за "герой", предотвратил "бедствие", предаде Франс прес.

Експлозията стана вчера сутринта, в момент, когато Обединеното кралство почиташе жертвите във войните по време на "Неделята на възпоминанието".

Взривът отекна непосредствено преди 11 ч. - часа, когато нацията запази минута мълчание - на неколкостотин метра от катедралата на Ливърпул, където стотици войници, ветерани и обществени фигури се бяха събрали, за да отдадат почит. Таблоиди и кметът на Ливърпул нарекоха шофьора на таксито "герой".

Според в. "Дейли мейл" пътникът се сторил подозрителен на шофьора, който го заключил в колата, преди да избяга.

Шофьорът е бил ранен при експлозията, а пътникът е загинал, съобщи полицията.

Водачът на таксито, в героичните си усилия, успя да предотврати нещо, което можеше да се превърне в ужасяващо бедствие в болницата, заяви днес кметицата на Ливърпул Джоан Андерсън по Би Би Си, потвърждавайки, че той е заключил вратите на превозното средство.

Това ни напомня, че заплахата от тероризма не е изчезнала, каза председателят на Консервативната партия Оливър Даудън по телевизия Скай нюз.

В рамките на разследването са разпитани трима мъже - на 29, 26 и 21 години. Те са били арестувани в ливърпулския квартал Кенсингтън по закона за борба с тероризма, съобщи полицията.

Пътникът в таксито е починал на място и още не е официално идентифициран. Водачът на таксито, също мъж, е ранен и е в болница в стабилно състояние.

mediapool.bg