Кламер БГ - Новини: Над 90 са вече жертвите на пожарите в Хаваите

Над 90 са вече жертвите на пожарите в Хаваите

Свят

|
Нед, 13 Авг 2023г. 13:31ч.
Над 90 са вече жертвите на пожарите в Хаваите

Пожарът на живописния остров Мауи е най-смъртоносния горски пожар, който САЩ са виждали през последното столетие, надминавайки 85-те загинали при пожара в Северна Калифорния през 2018 г.ЕПА/БГНЕС

Над 90 души са загинали след горските пожари на Хавайските острови, като губернаторът на щата предупреждава, че броят им ще нарасне.

Това превръща бедствието в най-смъртоносния горски пожар, който САЩ са виждали през последното столетие, надминавайки 85-те загинали при пожара в Северна Калифорния през 2018 г.

Губернаторът Джош Грийн заяви пред репортери, че това е бил "невъзможен ден", но че пожарните екипи и полицията са били "изключителни".

Той заяви, че това е най-голямото природно бедствие, с което американският щат някога се е сблъсквал.

Стотици хора все още са в неизвестност. Съобщава се и за над 2 хиляди повредени или унищожени сгради от пламъците.

Спасителните екипи използват брадви и кучета, за да претърсят овъглените останки от имоти в Лахайна на остров Мауи.

Разрушените домове се маркират с оранжев Х за първоначално претърсване и HR, ако са открити човешки останки.

Властите призовават хората с изчезнали членове на семейството да дадат ДНК проби, за да помогнат на властите да идентифицират жертвите.

Началникът на полицията в Мауи Джон Пелетие разказа пред репортери, че пожарът е разтопил метални конструкции, поради което е изключително трудно да се идентифицират останките.

"Знаем, че трябва да действаме бързо [за идентифициране на жертвите], но трябва да го направим правилно", каза той.

Най-малко два други пожара са горели в Мауи, но засега не се съобщава за смъртни случаи: в южната част на вулканичния остров и в планинската част във вътрешността.

Четвърти пожар лумна в петък вечерта в Каанапали, крайбрежна общност в Западен Мауи, северно от изгорелия град Лахайна, но спасителните екипи успяха да го потушат, съобщиха властите.

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg