Кламер БГ - Новини: Белият дом: Възможно е в Газа да влизат по 100 камиона с хуманитарна помощ на ден

Белият дом: Възможно е в Газа да влизат по 100 камиона с хуманитарна помощ на ден

Свят

|
Вт, 31 Окт 2023г. 13:37ч.
Белият дом: Възможно е в Газа да влизат по 100 камиона с хуманитарна помощ на ден

Белият дом: Възможно е в Газа да влизат по 100 камиона с хуманитарна помощ на ден

Белият дом смята, че е възможно "през следващите няколко дни" в ивицата Газа да постъпват "по 100 камиона на ден" с хуманитарна помощ, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към американското президентство, цитиран от Франс прес.

"Това е първата цел", подчерта Кърби, след като в неделя президентът Джо Байдън призова за "значително и незабавно" увеличаване на потока от помощи към обсадената палестинска територия, подложена на обстрел от Израел, който е във война с управляващото я ислямистко движение "Хамас".

Вчера през Рафах в ивицата Газа влязоха 33 камиона с вода, храна и медицински консумативи - най-големият обем помощ от 21 октомври, когато този пропускателен пункт с Египет беше отворен след обсадата, наложена на палестинския анклав в отговор на безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври. Преди тази дата в ивицата Газа влизаха около 500 камиона всеки ден.

По данни на ООН острият недостиг на гориво в ивицата Газа вече се отразява на водоснабдяването на населението, заяви днес Катрин Ръсел, ръководителката на агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ) пред извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА.

"Само една инсталация за обезсоляване на вода работи с едва 5% капацитет, а всичките шест инсталации за преработка на отпадъците в Газа вече не работят поради липса на гориво или електроенергия", подчерта тя, като призова Съвета за сигурност незабавно да приеме резолюция, с която да напомни на страните за техните задължения съгласно международното право, включително прекратяване на огъня и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ, предаде БТА.

След терористичното нападение на ислямистката организация "Хамас" на 7 октомври Израел затвори ивицата Газа. Оттогава само малки количества спорадична помощ достигат до крайбрежния район през граничния пункт "Рафах".

САЩ са загрижени за прекъсването на комуникациите в Газа

САЩ са заявили ясно пред Израел, че са загрижени за прекъсването на комуникациите в ивицата Газа, заяви американската представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

"Заявихме това ясно пред израелските лидери и разбираме, че комуникационните мрежи са започнали да се възстановяват", каза тя. "Това е от съществено значение. Прекъсването на телекомуникациите застрашава живота на цивилните граждани, персонала на ООН и хуманитарните работници и рискува да изостри хуманитарната криза в Газа", добави Томас-Грийнфийлд.

Системата за помощи в Газа е на път да се провали

Настоящата система за предоставяне на помощи за ивицата Газа през граничния пункт "Рафах" е "обречена на провал", предупреди ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци Филип Лазарини, цитиран от Франс прес. Той осъди "колективното наказание", наложено според него от Израел.

"Нека го кажем ясно: шепата конвои, допускани през "Рафах", са нищо в сравнение с нуждите на повече от 2 милиона души, попаднали в капана на Газа", заяви Лазарини. Той призова за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, което се е превърнало във въпрос на живот и смърт за милиони хора".

"Съществуващата система за допускане на помощи в Газа е обречена на провал, освен ако няма политическа воля да се гарантира, че потокът от помощи е значителен, съизмерим с безпрецедентните хуманитарни нужди", допълни той пред Съвета за сигурност.

Лазарини определи като шокиращи както "ужасяващите" атаки на "Хамас", така и израелските удари по Газа. "Сегашната обсада на Газа е колективно наказание", добави Лазарини.

"Хората в Газа чувстват, че не са третирани като останалите мирни граждани. Повечето от тях се чувстват хванати в капана на война, с която нямат нищо общо", подчерта той. "Цялото население е дехуманизирано".

В Газа лекарите "оперират на земята" и извършват цезарово сечение или "ампутации на деца без упойка" поради липсата на лекарства, заяви в понеделник организацията Лекарите на света, която се опасява от евентуално "експоненциално" нарастване на детската смъртност в ивицата. Палестинският анклав "е изправен пред критична ситуация в краткосрочен план", заяви пред медиите Жан-Франсоа Корти, вицепрезидент на неправителствената организация.

Организацията, която има около двадесет служители на място, осъжда "неописуемите жестокости", извършени от Хамас на 7 октомври. Обаче "трябва да осъдим и факта, че днес хората гладуват и са бомбардирани без изгледи да напуснат една територия от 300 кв. км", заяви Корти. "От затвор на открито вървим към масов гроб на открито. Хиляди мирни граждани и стотици хуманитарни работници, които нямат нищо общо с терористите, умират под бомбите", твърди той.

mediapool.bg