Кламер БГ - Новини: Американският Конгрес блокира милиарди долари помощ за Украйна и Израел

Американският Конгрес блокира милиарди долари помощ за Украйна и Израел

Свят

|
Четв, 07 Дек 2023г. 07:31ч.
Американският Конгрес блокира милиарди долари помощ за Украйна и Израел

Сн. ЕПА/БГНЕС

Законодателство, предвиждащо милиарди долари помощ за Украйна и Израел, бе блокирано в Сената на американския Конгрес в сряда, предаде Ройтерс.

Законодателството е блокирано, защото републиканците в Сената упражняват натиск, с който целят да прокарат по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

Четиридесет и девет сенатори гласуваха "за", а 51 - "против", при което стана ясно, че законодателството на стойност 110.5 милиарда долара няма как да събере необходимите 60 гласа "за" в Сената, който е общо със 100 места.

Сенаторите гласуваха според партийната си принадлежност, като всички републиканци бяха "против", предаде БТА.

В законопроекта са предвидени 50 милиарда долара помощ за Украйна в сферата на сигурността, хуманитарна и икономическа помощ за правителството в Киев, както и 14 милиарда долара за Израел, който се сражава с палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа.

Републиканците заявиха, че е било от изключително значение да покажат колко са важни за по-строгата имиграционна политика и контролът на границата с Мексико.

Дори и да бъде одобрен в Сената, законопроектът ще трябва да получи одобрението и на Камарата на представителите, която е под контрола на републиканците, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg