Кламер БГ - Новини: Ръководството на БСП подаде оставка, Нинова - не

Ръководството на БСП подаде оставка, Нинова - не

България

|
Пон, 05 Апр 2021г. 17:23ч.
Ръководството на БСП подаде оставка, Нинова - не

Изпълнителното бюро на БСП е подало оставка, но лидерът на партията Корнелия Нинова – не.

Според междинните резултати от изборите на провелите се избори в неделя БСП за втори път от демократичните промени падна под второ място на парламентарен вот. Партията е трета след "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Решението за оставката на бюрото бе съобщено от лидера на партията Корнелия Нинова на брифинг на "Позитано" 20.

"Току-що цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Решихме при първа възможност да се свика присъствен Национален съвет, който да избере ново Изпълнително бюро. Аз няма да подавам оставка. Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията", каза Нинова.

Тя призна, че "1-2 членове на Изпълнителното бюро" са поискали и нейната оставка. Отказа обаче да каже кои са те.

Нинова мотивира решението си да остане на поста с това, че няма да рискува да хвърля партията в хаос в настоящия момент, в който се съставя парламент, а може да има и предсрочни избори.

"Напълно разбирам, че отговорността ми е огромна и лична, но не мога да хвърля с лично решение партията в тези 3-месечни вътрешни процедури в момент, в който се вземат важни решения. За нас това е тежка загуба, на апокалиптичните картини за БСП не са такива", допълни лидерът на БСП.

След евроизборите през 2019 година Нинова подаде оставка и я оттегли след това. На въпрос дали сегашното трето място не е по-сериозна причина да понесе отговорност, тя отговори, че си е взела поука от станалото тогава. "От опит знам какви процеси следват след това", добави тя.

"Поставихме си цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахме. За нас това е тежка загуба. Апокалиптичните картини, които се чертаят за БСП, са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме от него. Гледаме напред. Разбира се, днес няма да използвам клишетата, ние тепърва ще анализираме, ще видим", каза тя.

"Явно избирателите приемат БСП за част от статуквото"

Нинова призна, че явно избирателите приемат БСП за част от статуквото. "Това е голямата ни грешка и вина – че не успяхме през тези години да докажем, че сме опозиция и алтернатива", каза тя.

По думите ѝ обаче народът бил подредил партиите така, че "без БСП съществените решения по бъдещите решения на Народното събрание не могат да се вземат".

Според нея коронавирусът, купеният и корпоративния вот са повлияли на резултатите на БСП. "От нас взеха гласове и Мая Манолова, и Слави Трифонов. Вътре в партията имаше и хора, които се бореха за други партии. През цялото време ние се борехме на два фронта – и вътре и навън, с един общ опонент", каза още тя

БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ

Нинова каза още, че БСП няма да подкрепи никакво правителство, предложено от ГЕРБ – със или без Борисов, от експерти или от политици.

"Основната ни задача беше да се разбие моделът ГЕРБ. След тези избори ГЕРБ вече не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер. Но това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде – в модела на институциите, на здравеопазването, на правосъдието. И той ще продължава да се съпротивлява затова смятаме, че окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес", добави тя.

"Нека се даде първият мандат на ГЕРБ, ще гласуваме срещу тяхно правителство, когато дойде вторият мандат – ще говорим", посочи Нинова и добави, че БСП е за "анти-герб коалиция".

Тя подчерта, че БСП няма да даде подкрепа и за правителство, подкрепено от ГЕРБ.

mediapool.bg