Кламер БГ - Новини: Масирани руски удари с крилати ракети по цяла Украйна (Обновява се)

Масирани руски удари с крилати ракети по цяла Украйна (Обновява се)

Война в Украйна

|
Пон, 31 Окт 2022г. 13:57ч.
Масирани руски удари с крилати ракети по цяла Украйна (Обновява се)

Украинци са се скрили в метрото на Киев по време на въздушните удари в понеделник, Сн. ЕПА/БГНЕС

Русия е изстреляла тази сутрин повече от 50 крилати ракети при нова масирана атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили, цитирани от Франс прес.

"Повече от 50 крилати ракети Х-101/Х-505 бяха изстреляни от самолети Ту-95 и Ту-160 от северната част на Каспийско море и руската Ростовска област, написаха украинските военновъздушни сили в Телеграм.

Новите руските ракетни удари тази сутрин оставиха без вода 80 процента от жителите на Киев и спряха тока на 350 000 домакинства, написа кметът на града Виталий Кличко в Телеграм, цитиран от Франс прес.

"Поради щетите, нанесени на енергийно съоръжение близо до Киев, 80 процента от жителите на столицата остават без водоснабдяване", каза кметът. "350 000 домакинства в Киев са без електричество", допълни Кличко.

Десетки населени места в седем области на Украйна остават без ток след масираните руски удари тази сутрин, написа в Туитър украинският премиер Денис Шмигал.

"Украйна отново беше подложена на масирани руски удари. Техните цели не са военни обекти, а ключова гражданска инфраструктура", каза Шмигал и добави: "Ракети и дронове поразиха 10 области, нанесоха щети на 18 съоръжения, свързани основно с енергийната (система)".

Ударите бяха нанесени три дни след атака по руския флот в Крим, която Москва приписва на Украйна и казва, че е била извършена с помощта на Лондон. След този удар, извършен с дронове в Севастопол, Русия суспендира споразумението за износ на зърно от украинските пристанища.

Киев бе вече подложен на руски обстрел на 10 и на 17 октомври. Тогава атаките бяха извършени с руски дронове иранско производство, отбелязва Франс прес. Тези удари засегнаха енергийната инфраструктура на столицата и доведоха до прекъсване на тока в последните дни.

Агенция Асошиейтед прес съобщава, че украински представители днес са съобщили за масиран руски обстрел и по критично важна инфраструктура в Харков и други градове.

По-рано днес ТАСС съобщи, че на много места в Украйна са отекнали сирени.

Сега украински представители предупреждават, че в резултат на ударите по Харков и Запорожие днес може да има и спиране на електроподаването.

Според Кирило Тимошенко, съветник на украинското президентство, руските сили са започнали масирана атака срещу енергийната система в редица украински области. Говорейки за руските сили, той ги нарече "руски терористи". Тимошенко допълни, че някои от руските ракети са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, но други са достигнали целта си.

Днес сутринта е бил нападнат и районът на Виница, съобщава Анадолската агенция.

"Област Виница е подложена на ракетен обстрел! Противовъздушната отбрана работи. Останете в убежищата, докато въздушната атака бъде прекратена. Погрижете се за себе си!", написа ръководителят на онластта Сергей Борзов.

Игор Табурец, ръководител на Черкаска област, съобщава, че руски войски са атакували един от обектите на критичната инфраструктура в региона.

"Поради това част от региона е изключен от електрозахранването. Службите за спешна помощ работят", добави Табурец.

Секретарят на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев съобщи, че сутринта руснаците са атакували обект от критичната инфраструктура.

"Нападението предизвика прекъсване на електрозахранването в града. Информацията за жертвите и размера на щетите се уточнява", се казва в изявлението.

Виталий Ким, ръководител на Николаев, съобщи за прелитащи над региона ракети в посока север и северозапад. Олександър Вилкул, ръководител на Кривой Рог, също съобщава за изстрелване на група ракети в тази посока.

Отломки на руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана, са паднали днес в граничещо с Украйна молдовско село, съобщиха властите в Кишинев и допълниха, че са нанесени материални щети, но засега няма данни за жертви и ранени.

"Ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана, е паднала в северната част на населеното място Наславча в Република Молдова, близо до границата с Украйна. Засега няма данни за жертви и ранени, но прозорците на няколко жилищни сгради са изпочупени", посочи в комюнике молдовското министерство на вътрешните работи.

mediapool.bg