Кламер БГ - Новини: Руски опозиционен активист е заплашен от до шест години затвор

Руски опозиционен активист е заплашен от до шест години затвор

Свят

|
Вт, 08 Юни 2021г. 18:42ч.
Руски опозиционен активист е заплашен от до шест години затвор

Арестуваният Андрей Пивоваров

Руските власти обвиниха опозиционния активист Андрей Пивоваров в участие в "нежелана" организация, престъпление, наказуемо според близки до него с до шест години затвор, предаде Ройтерс.

Татяна Усманова, бивш координатор в организацията "Отворена Русия", заяви, че обвинението към Пивоваров се отнася до публикация във Фейсбук отпреди година, в която той изразява подкрепа за кандидати, участвали в местни избори. Ако бъде признат за виновен, е заплашен от до шест години затвор, каза тя.

Полицията е открила и ново наказателно дело срещу него, по обвинение, че той не е регистрирал своя организация като "чуждестранен агент", се съобщава в профила на Пивоваров в Телеграм. Това е наказуемо с глоба в размер на до 300 000 рубли.

Пивоваров беше директор на "Отворена Русия", продемократична организация, свързана с живеещия в изгнание бивш петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски.

Миналия месец "Отворена Русия" обяви, че прекратява дейността си в Русия, за да предпази персонала си от репресии срещу опозицията.

Пивоваров беше арестуван дни по-късно, след като полицията го свали от самолет в Санкт Петербург, който точно щеше да излети за Полша.

Той беше прехвърлен в Южна Русия, където съдът го остави под стража за два месеца, докато очаква делото си.

Пивоваров заяви, че делото е политически мотивирано и имащо за цел да му попречи да се яви на парламентарните избори през септември. Кремъл отрича делото да е политическо.

Русия обяви през 2017 г. "Отворена Русия", чието седалище е в Лондон, за "нежелана" организация и на практика забрани дейността й.

mediapool.bg