Кламер БГ - Новини: Радев не го освободи, но главният секретар на МВР сам подаде оставка

Радев не го освободи, но главният секретар на МВР сам подаде оставка

България

|
Ср, 30 Авг 2023г. 17:03ч.
Радев не го освободи, но главният секретар на МВР сам подаде оставка

Главният секретар на МВР Петър Тодоров, снимка: БГНЕС

Часове след като президентът Румен Радев официално отказа да го освободи от поста, главният секретар на МВР Петър Тодоров сам обяви, че подава оставка. В изявление до медиите той посочи, че постът не е самоцел и той имал чест и достойноство.

"Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато", написа той.

Всичко това обаче не означава, че драмата около професионалното ръководство на МВР е приключила. Тепърва предстои назначаване на нов човек на мястото, който трябва да бъде одобрен от президента освен ако междувременно не бъде променен законът. Такива заявки вече бяха дадени, макар и само с цел отстраняването на Тодоров. Освен това президентът трябва да издаде и указ за освобождаването на главния секретар. Тодоров вече веднъж подаде оставка, но Радев не я прие.

Изцяло политически

Оставката му бе поискана след убийството на бившата барета Алексей Петров. Тогава бе заявено, че вътрешният министър Калин Стоянов му нямал доверие и не можел да работи с него. По-късно самият той критикува главния секретар за лоша организация на работата в МВР. Стоянов посочи, че за последните две години са загинали шестима полицаи. Освен това посочи гафове по много случаи – мистериозната поява и смърт у нас на Ангел Христов, брат Галев, забавеното разследване на убийството на Димитър Малинов в с. Цалапица и др.

"Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина. Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите. Професионалната оценка за свършеното от мен и колегите ми, са Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г.", пише в позицията на Тодоров.

В мотивите за отказа на Радев също се цитират докладите на МВР и се твърди, че причините за отстраняването на Тодоров са изцяло политически.

Радев е в обтегнати отношения с правителството и още при първото искане за оставката на Тодоров даде знак, че няма да подпише. Управляващите пък заплашиха, че са готови да приемат и законови промени, за да го сменят. Ден по-рано премиерът Николай Денков говори за "двувластие" в МВР, което вреди на работата.

След отказа на президента министър Стоянов коментира, че ще продължи да работи с Тодоров, но на главния секретар ще му е много трудно.

Реалността

Идеята на фигурата на главния секретар е полицията да се ръководи организационно от професионалист, който не е политически оцветен. Реалността обаче е доста по-различна. При почти всяка смяна на правителство се назначава и нов главен секретар. В случай, че това не стане обикновено за негов заместник се посочва човек, на когото министърът има доверие. В момента ситуацията е такава. Според премиера Денков Тодоров не присъства на правителствени заседание. Вместо това там се вика зам.-главният секретар Живко Коцев. В МВР не е изключение заместникът да поеме поста след съответната смяна.

"Ако съм на мястото на главния секретар, веднага ще си подам оставката", каза във вторник премиерът след като заяви, че сегашното двувластие в МВР е вредно.

Той коментира още, че ако Радев не го освободи, единственият вариант са промени в закона. Това е правено и друг път в миналото – с поправки е отнемано правомощието на президента да назначава главния секретар. След това обаче е връщано предишното положение.

mediapool.bg