Кламер БГ - Новини: Радев: Евтина пропаганда е, че президентът придобива права над ЦИК

Радев: Евтина пропаганда е, че президентът придобива права над ЦИК

България

|
Съб, 01 Май 2021г. 12:26ч.
Радев: Евтина пропаганда е, че президентът придобива права над ЦИК

Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива над нея права са евтина пропаганда. Това коментира президентът Румен Радев по повод приетите промени в Изборния кодекс, които бяха обнародвани днес в извънреден брой на "Държавен вестник".

"И преди, и сега, президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога да избера когото и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 г. Няма никаква драма, а просто евтини спекулации“, заяви Радев.

На въпрос ще се справи ли новият състав на ЦИК за евентуални избори през лятото, Радев отговори: "Не мога да тълкувам, длъжни са да се справят. Затова действам толкова бързо. Ако има предсрочни избори, за да се справят, трябва тази нова ЦИК да встъпи в своята роля от първия ден след разпускането на парламента. Това е залогът за успех".

"Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето - нечувано невиждано", коментира още държавният глава по повод призивите за вето над поправките в Изборния кодекс.

На въпрос защо е публикувал толкова бързо промените в Изборния кодекс Радев отговори: “Взех това решение, защото честните избори са приоритет, защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини, няма основание да се бавят промените“.

“Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство, едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно правителство. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Радев.

“Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид свето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи. Доколкото знаем това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо преди да минат решенията“, посочи той.

Президентът е в Първомай по повод празника на града и 48-те майски културни празници "Първомай 2021".Предвидено е държавният глава да разговаря с представители на общинското ръководство, кметове на населени места в района, медицински работници и с представители на местния бизнес.

mediapool.bg