Кламер БГ - Новини: Служебният кабинет няма да пусне Скопие към ЕС

Служебният кабинет няма да пусне Скопие към ЕС

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 13:27ч.
Служебният кабинет няма да пусне Скопие към ЕС

В знак на приемственост бившият и новият външен министър – Екатерина Захариева и Светлан Стоев, излязоха с обща декларация за ситуацията в Израел, в която осъдиха насилието и терора и призоваха за деескалиране на напрежението.

"Основен приоритет пред външното министерство през служебния му мандат ще бъде реализирането на изборите за сънародниците ни в чужбина и ще заложи на няколко основни принципа - почтеност, прозрачност и приемственост", каза Стоев.

Досега Стоев бе посланик в Дания, като дълги години работеше заедно с екипа на Захариева във МВнР, като шеф на дирекция "Държавен протокол".

Стоев заяви, че има пълна приемственост и с предшественика си застават рамо до рамо във външната политика на България.

"Аз много се радвам за избора на президента. Тук е важно да има човек с опит, който познава системата. Работата е отговорна и по време на избори поема отговорността за вота в чужбина", каза Захариева.

Служебното правителство няма да променя позицията за Северна Македония

Тя отчете като голям успех на мандата си българското председателство, с което беше поставена темата за Западните Балкани в дневния ред на Европа, но не влезе в подробности за неудобната ситуация България да се окаже единствената държава, която спира Северна Македония по пътя й към Европейския съюз.

Захариева каза, че държавата ни продължава да търси решение по повод членството на Северна Македония в ЕС, но и че то не трябва да бъде на цената на компромис със суверенитета на България.

От думите на Стоев стана ясно, че и по тази линия ще има пълна приемственост и София няма да одобри преговорната рамка на Скопие докато не бъдат решени двустранните проблеми.

Президентът Румен Радев и почти всички големи партии защитават позиция за твърдо отношение към Скопие и засега не се очертава решение на кризата, въпреки че ЕК и повечето страни членки настояват Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване още тази година.

Стоев припомни, че рамковата позиция за Северна Македония е приета с консенсус от всички политически сили в българския парламент.

"Ние нямаме никаква оторизация да я променяме. Каквото зависи от МВнР ще бъде направено за продължаване на диалога. оттук нататък всичко е в ръцете и на официалните представители на Северна Македония, които са наясно с българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че има някаква промяна в следващите 2-3 месеца, докато трае това служебно правителство", каза Стоев.

В момента дори техническите преговори между двете страни са блокирани и едно от предизвикателството пред служебния кабинет ще бъде ефективното им възобновяване.

По време на церемонията не бяха засегнати актуалните въпроси от отношенията с Русия, които са едно от полетата на сблъсък между ГЕРБ и президентът Румен Радев.

"Ракетният обстрел от Газа е терор"

С тревога наблюдаваме в последните дни опасната обстановка в Израел, допълни Екатерина Захариева.

Позицията за Израел бе прочетена от Светлан Стоев, който подчерта, че общото изявление показва линията на приемственост в българската външна политика.

България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и Палестинските територии, която допълнитено засилва напрежението, особено в и около Ерусалим, се посочва в общата позиция. Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно, се отбелязва в позицията.

Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Ерусалим и околностите му и трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение, се заявява в позицията. Дълбоко съжаляваме за всеки загубен живот и изказваме съболезнования на семейството на жертвите, в това число деца, и пострадалите, на които желаем бързо възстановяване, се посочва в изявлението. Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всички страни за сдържаност, отговорност и здрав разум, се заявява в позицията.

Двамата си размениха подаръци в края на церемонията.

Най-малко 40 души са загинали след подновяването на военните действия между Израел и Хамас в сряда. Най-малко 35 души са убити в Газа, а петима в Израел.

Израелската армия нанесе стотици въздушни удари в Газа в сряда сутринта, след като ислямистката групировка и други палестински бойци изстреляха множество ракети срещу Тел Авив и Беершеба.

mediapool.bg