Кламер БГ - Новини: Прокурорка е осъдена на пробация, защото излъгала в защита на мъжа си

Прокурорка е осъдена на пробация, защото излъгала в защита на мъжа си

България

|
Ср, 31 Март 2021г. 12:39ч.
Прокурорка е осъдена на пробация, защото излъгала в защита на мъжа си

Прокурорката от Добрич Румяна Желева е осъдена само на пробация, защото излъгала, за да защити мъжа си, съобщи lex.bg. Присъдата не е окончателна, но е потвърдена от втората инстанция.

Юмруци

Случаят, заради който Желева бе предадена на съд, е от 2012 г. На 30 юни тогавашният й съпруг е спрян от полицаи, защото бусът му криволичел по пътя. Оказало се, че той е без документи. Мъжът се обадил на съпругата си, която дошла на място с книжката му, поздравила полицаите със "Здравейте, колеги" и попитала дали могат да си тръгнат без последици.

Съпругът й отказал да му бъде направен тест за алкохол. Когато полицаите му обяснили, че ще му съставят акт, той станал агресивен и ударил с юмрук в гърдите един от униформените. Мъжът бил арестуван въпреки настояванията на Желева, че тя е прокурор и полицаите нямат право да го задържат. В крайна сметка той е осъден на една година условно за хулиганство.

Делото срещу прокурорката е образувано заради лъжливи нейни показания по процеса срещу мъжа й, както и по административно дело, по което той обжалвал ареста си. Тя твърдяла, че мъжът й не е буйствал и не е удрял полицай, а униформените се държали провокативно.

Наказание

Според съдиите от апелативния спецсъд Желева не заслужава по-високо наказание, защото делото се е проточило много. Това е отчетено като смекчаващо обстоятелство. Посочено е също чистото й съдебно минало, както и доброто й поведение по време на процеса.

mediapool.bg