Кламер БГ - Новини: "Продължаваме промяната" ще обсъди и други имена за премиер

"Продължаваме промяната" ще обсъди и други имена за премиер

България

|
Четв, 30 Юни 2022г. 12:08ч.
"Продължаваме промяната" ще обсъди и други имена за премиер

Андрей Гюров, Снимка: БГНЕС

Възможно е първата политическа сила да излезе с нова номинация за министър-председател. "Продължаваме промяната" (ПП) ще обсъдят и други имена за премиер освен Кирил Петков, каза пред Нова телевизия шефът на парламентарната им група Андрей Гюров.

Въпросът с номинацията трябва да се реши до петък следобед. Президентът Румен Радев ще връчи утре в 17:00 часа мандат на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - на "Продължаваме Промяната", за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, съобщиха днес от прессекретариата на държавния глава.

Очаква се партията да се събере в четвъртък. За нова номинация настояват от БСП. В сряда соцпартията демонстрира раздразнение от изгонването на 70-те руски дипломати и обвини Петков, че е взел решението еднолично. От БСП заявиха, че няма да подкрепят нов кабинет с него начело.

В четвъртък Петков имаше среща с червените депутати и лидера им Корнелия Нинова, за да ги убеждава, че има и по-важни теми. Тя обаче обяви, че социалистите не са променили позицията си.

"Това е тема, която не е първата, която обсъждаме с нашите коалиционни партньори. Аз съм уверен, че ще се намерят отговори на всички въпроси. В ПП има достатъчно хора, които са подготвени да заемат различни постове, но това не е пазар за булки", заяви Гюров.

Той самият заяви, че неговото име не е било обсъждано за поста и каза, че това не е вариант. Шефът на парламенарната група бе питан и за бившия председател на парламента Никола Минчев. Той го определи като много подготвен.

Гюров заяви, че утре той ще бъде в президентството заедно с човека, който ще приеме мандата за съставяне на правителство. След това те имат една седмица, за да търсят подкрепа.

mediapool.bg