Кламер БГ - Новини: Проблеми около новозакупените F-16

Проблеми около новозакупените F-16

България

|
Пет, 15 Септ 2023г. 13:32ч.
Проблеми около новозакупените F-16

F-16 Block 70, сн.

Ремонтът на модернизацията на авиобазата "Граф Игнатиево", която трябва да приеме новозакупените изтребители F-16 Block 70, остава значително и има опасност да не бъде готова в необходимия срок, потвърди военният министър Тодор Тагарев в петък.

Първите от закупените от САЩ и "Локхийд Мартин" изтребители се очакват през 2025 година и ако базата не е готова, България може да се окаже в неудобната ситуация да плаша на САЩ да съхранява машините.

Проблемите с модернизацията на базата са известни от години, като в последните месеци от служебното правителство дойдоха положителни сигнали, че изоставането може да бъде наваксано.

Ремонтът на базата ще излезе около 300 млн. лева и е за българска сметка. Работата се точи от години, като бяха засечени много сериозни проблеми.

Служебният министър Димитър Стоянов даде пример възложен през 2020 г. договор с авансово платени 300 000 лв., като след извършено проектиране фирмата е представила сметка за 10 млн. лв.

Освен изоставането на подготовката на базата, Тагарев констатира проблеми и със самите договори.

"Резултатите в индустриалното сътрудничество, договорено в пакета по придобиването на първите 8 самолета F - 16, са твърде скромни, а в договора за вторите осем самолета въобще не е предвидено такова сътрудничество, поради което пропускаме значителни технологични, индустриални и социални ползи за българската икономика и общество", посочва Тагарев.

България закупи на два транша общо 16 изтребители F-16 Block-70. Първите се очакват в началото на 2025 година, но ще трябват още две години, за да бъдат усвоени от българските Военновъздушни сили (ВВС).

Дотогава ВВС ще разчитат на старите съветски изтребители МиГ 29, чиято поддръжка е силно затруднена заради войната на Русия срещу Украйна.

mediapool.bg