Кламер БГ - Новини: Пътната обстановка е усложнена заради обилния сняг

Пътната обстановка е усложнена заради обилния сняг

България

|
Съб, 25 Ноем 2023г. 21:02ч.
Пътната обстановка е усложнена заради обилния сняг

Кадър от обстановката на прохода

Пътната обстановка в страната е усложнена заради обилните снеговалежи. В събота вечерта участъци от магистралите "Тракия“, "Хемус“ и "Струма“ бяха затворени и в двете посоки за товарни автомобили заради почистване на снега.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в двете посоки​ по автомагистрала "Тракия" в участъка от Пловдив до София, по "Хемус" от Ботевград до София, както и по

"Струма" от пътен възел "Бобошево" до пътен възел "Долна Диканя" поради силен снеговалеж, навявания и почистване, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Голямо задръстване се образува по-рано в събота на прохода "Петрохан" заради обилния снеговалеж. На места снежната покривка надхвърля 10 сантиметра. Движението е затруднено и има закъсали автомобили. Пътната настилка е заледена, водачите се движат с бавна скорост и повишено внимание.

От областното пътно управление в Монтана съобщиха, че около 30-тина машини разчистват пътищата в региона и не е допуснато затваряне на шосето през прохода Петрохан, който свързва Монтана и Видин със София.

Обилният снеговалеж създаде проблеми и на други места в област Монтана по-рано сутринта.

Заради натежали жици от снега е прекъснато електрозахранването на село Дълги Дел в община Георги Дамяново. В момента екипи на „Електрохолд“ работят на мястото на аварията и се очаква съвсем скоро тя да бъде отстранена, съобщи областният управител Ивайло Антонов.

Сутринта главен път Е-79 е бил блокиран за кратко на обхода край Монтана от препречени на шосето тежкотоварни камиони, движели се с летни гуми и поднесли на мокър участък, но към 10 часа те са били изтеглени от екипи на пожарната от Монтана и пътят е освободен за движение.

На прохода "Шипка" снежната покривка също е между 5 и 10 сантиметра, но пътното платно е почистено и опесъчено. Движението в района е спокойно.

През целия ден продължи работата на екипите, ангажирани с почистването на София през зимата. На терен са 171 снегопочистващи машини. Извършени са обработки със смеси против заледяване на пътната мрежа в районите с по-висока надморска височина „Панчарево“, „Витоша“, „Банкя", кв. Горна баня“, както и на пътните платна на Южната дъга.

Пътищата в природен парк „Витоша“ - „Драгалевци“ - хижа Алеко и „Бояна“ - местност Златни мостове са опесъчени.

Продължава разпръскването на смеси против заледяване на пътната настилка по част от улиците на район „Триадица“. Следят се и нивата на язовирите, които се намират на територията на общината. 10 екипа на дирекция“ Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи и подпомагат работата на инспектората и почистващите фирми. Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването ще останат на терен през нощта.

Червен код за опасно време бе обявен за 6 области днес, очаква се снежна покривка над 30 сантиметра.

За утре червен код заради очаквани снежни виелици е обявен за четири области от Североизточна България - Шуменска, Разградска, Силистренска и Добричка. В тези области се очаква ураганен вятър със скорост, надхвърляща 100 километра час. В комбинация със снеговалежа ще има условия за преспи и навявания.

От Пътната полиция напомниха, че колите трябва да са добре подготвени за зимни условия, а ако не е наложително, да не се предприема пътуване.

Синоптиците предупреждават и за бурни пориви на вятъра със скорост над 80 км/час.

mediapool.bg