Кламер БГ - Новини: Бойци на Кадиров може да сменят частната армия на Пригожин в Бахмут

Бойци на Кадиров може да сменят частната армия на Пригожин в Бахмут

Война в Украйна

|
Съб, 06 Май 2023г. 19:23ч.
Бойци на Кадиров може да сменят частната армия на Пригожин в Бахмут

Евгени Пргожин обяви, че изтегля бойците си от Бахмут на 10 май. Сн. Комерсант

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин поиска разрешение неговите сили в Бахмут да бъдат заменени от бойци на чеченския лидер Рамзан Кадиров, предаде Франс прес.

Този ход на Пригожин е в знак на протест срещу липсата на боеприпаси, заради която той казва, че неговата армия от наемници търпи безсмислени загуби в битката за източния украински град, който стана сцена на най-кръвопролитните сражения от началото на войната в Украйна.

"Моля да издадете военна заповед за предаване преди полунощ на 10 май на позициите на групата "Вагнер" на частите на батальон "Ахмат" в селището Бахмут и околностите му", пише той в писмо до руския министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Текстът на посланието бе публикуван от пресслужбата на Пригожин.

Малко по-късно Кадиров написа в Телеграм канала си, че е готов да изпрати свои бойци в Бахвут. "Вече подписах съответното писмо до Върховния главнокомандващ за готовността ми да върна града. Войниците са в бойна готовност, чакаме само заповед. Няколко подразделения вече са тръгнали към зоната на операцията", написа Кадиров.

Преди дни собственикът на "Вагнер" заяви, че ще изтегли силите си от Бахмут на 10 май. Причината са недостатъчните доставки на боеприпаси от страна на руското министерство на отбраната, които стрували живота на хиляди негови бойци.

mediapool.bg