Кламер БГ - Новини: Премиерът: Смяната на лева с еврото ще стабилизира доходите на хората

Премиерът: Смяната на лева с еврото ще стабилизира доходите на хората

България

|
Пет, 08 Септ 2023г. 21:04ч.
Премиерът: Смяната на лева с еврото ще стабилизира доходите на хората

сн. БГНЕС

Ако ние имахме евро днес, инфлацията щеше да бъде по-малка и лихвите щяха да бъдат по-малки. Това каза премиерът акад. Николай Денков в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Смяната на лева с еврото е това, което ще стабилизира доходите на хората. Защото еврото е стабилна валута, която води до по-ниски лихви, отколкото левът в момента", обясни премиерът.

По думите му инфлацията в еврозоната, както и лихвите в еврозоната са около два пъти по-ниски, отколкото са в България.

"Много е важно да престанем да живеем с някакви илюзии, а да се опитаме да видим какво показват истинските исторически факти. Големите валути – доларът, еврото, те са по-стабилни в това отношение, защото има голям обем, който стабилизира валутата", посочи Николай Денков.

Премиерът посочи още, че е важно доходите да растат по-бързо от инфлацията.

"Тезата, че няма да се повишават цените по принцип, е абсолютно погрешна. Цените се повишават, има инфлация", коментира министър-председателят по повод опасенията на хората, че със въвеждането на еврото ще се повишат и цените. Според него важното е доходите да растат по-бързо от инфлацията.

"Това, което трябва да направим, е първо да имаме пазарна икономика, да няма монопол и второ да повишаваме доходите на хората. Именно това е което направихме с този бюджет, ще направим и със следващия бюджет", каза Денков.

"Досега сме доказали с министъра на финансите Асен Василев, че знаем как да се събират приходи и как да се повишават доходите на хората. Показали сме го с няколко бюджета, ще го направим и с Бюджет 2024", заяви премиерът.

В Бюджет 2024 ще се заложи фонд за превенция на бедствията

В Деня на национален траур в памет на жертвите от наводненията в Царево, премиерът посочи, че в Бюджет 2024 година ще бъде заложен фонд за превенция на бедствията.

По-рано в петък премиерът посочи, че в дългосрочен план се обсъжда създаването на многогодишна национална програма, по която да се финансират проекти за превенция срещу бедствия. Тази новина той съобщи на среща с областните управители в страната.

Пред БНТ Денков добави, че прокуратурата трябва да определи вината за трагедията в Царево.

"Искам да съберем ясна информация какво се е случило и защо се е стигнало дотам. Вината ще се определи от прокуратурата. На другите места където има проблеми с мостове и запушени речни корита какво можем да направим сега, за да нямаме такива случаи", каза премиерът.

"Не познавам Алексей Петров, не познавам Васил Божков"

"Не познавам Алексей Петров, не познавам Васил Божков, аз има програма да си изпълнявам, ако някой, някъде ще се сътресява и ще има сътресения, това е извън мен", каза още акад. Николай Денков в отговор на въпрос дали не се притеснява, че всички приказки за ролята на Алексей Петров в създаването на правителството може да размести пластовете.

"Не ме интересува. Ако има такова разместване, то не зависи от мен", каза още Денков.

Премиерът добави, че няма ментори.

"Никой не ми шушне в ухото. Когато има да се обсъжда нещо, аз го обсъждам с Кирил Петков, или Асен Василев и с колегите от съответните парламентарни групи, това са хората, с които контактувам".

Фирмите с проекти от Плана за възстановяване са класирани от независими оценители

По повод информациите, тиражирани през седмицата в различни медии, че фирми, свързани с "Продължаваме промяната" са спечелили милиони по Плана за възстановяване и устойчивост, Денков отхвърли тези твърдения. Както Mediapool писа над 34 млн. лв. ще получат 12 иновативни компании по Плана за възстановяване.

"Това не са фирми, свързани с продължаваме промяната. Това са фирми, кандидатствали по едни европейски проекти. В тези европейски програми и проекти има независими оценители, които няма нищо общо с България. Там е забранено да използваш оценители, който е свързан с държавата", каза Денков.

Той посочи, че фирмите са кандидатствали през 2021 година и в момента Кирил Петков и Асен Василев не участват в тях.

"Вие какво искате? Да забраним на всеки, който е имал нещо общо с Кирил Петков, някога да получава европейски финансиране. Така ли си го представяте? Законно и честно е да кандидатстваш по правила и да бъде оценен от независими оценители. Когато получиш сертификат, че можеш да получиш средства, никой от хората, свързани с политиката днес, не трябва да получава пари. Да, Кирил Петков не трябва да получава, Асен Василев не трябва да получава. Тези, които са във властта, не трябва да получават. Но да очаквате всички, които по някакъв начин са били около тях, никога да не участват в европейски проекти, това не е нито законно, нито морално", обобщи Денков.

Премиерът потвърди информацията на Mediapool от преди няколко седмици, че под риск от загуба са 1.3-1.4 млрд. евро по Плана за възстановяване и развитие.

Най-много средства под риск са от Фонда за справедлив преход - 826 милиона евро. Те са свързани с териториалните планове за трите въглищни района Стара Загора, Перник и Кюстендил.

mediapool.bg