Кламер БГ - Новини: Премиерът: От сегашното двувластие в МВР може да се възползват престъпниците

Премиерът: От сегашното двувластие в МВР може да се възползват престъпниците

България

|
Вт, 29 Авг 2023г. 15:27ч.
Премиерът: От сегашното двувластие в МВР може да се възползват престъпниците

Премиерът Николай Денков, снимка: БГНЕС

В момента в Министерството на вътрешните работи (МВР) има двувластие, от което може да страдат хората, да се възползват престъпниците. Неприемливо е. Ако съм на мястото на главния секретар, веднага ще си подам оставката, каза премиерът Николай Денков.

Изказването му е продължение на напрежението между правителството и президентството по въпроса с главния секретар на МВР Петър Тодоров. Кабинетът настоява за смяната му от две седмици насам. Главният секретар обаче се назначава и освобождава с указ на президента, а Тодоров е назначен на поста от служебно правителство на Радев. Затова не е изненада, че държавният глава отказва да го освободи.

Във вторник премиерът подчерта, че ако президентът не подпише указ за освобождаването на главния секретар, единствената друга възможност е да се реши въпросът е през промяна в закона. Според него сегашното двувластие в МВР може много сериозно да пречи на работата на министерството.

"Има нужда да се обсъди как да се преструктурират службите така, че да няма бели петна в тяхната работа, каквито в момента има", допълни Денков.

"Предстои да видим как ще стартира парламентът, има много ясен график в какъв период трябва да бъдат приети законите. Това е обща задача както на парламентарното мнозинство, така и на правителството", каза още премиерът на фона на поредния конфликт между подкрепящите управлението формации.

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пак заплаши да счупи "сглобката" на управлението, като отново се мотивира с несъгласувани рокади. Ден по-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков намекна, че всъщност може би пътни проекти клатят правителството и призова Борисов да му се обади, а не да си говорят през медиите.

Сега Денков коментира, че според него става въпрос не за напрежение, а по-скоро за мобилизация, както за предстоящите местни избори, така и за работата на парламента.

"Всяка партия трябва да си даде сметка, че освен да се конкурира с другите, с които участва в управлението, трябва да пази и общите цели, които трябва да бъдат постигнати. Това правителство е съставено, за да бъдат постигнати основни приоритети и приети основни закони, това е най-важно и се надявам да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси", добави той.

Денков очаква в следващите дни да се проведе лидерска среща, но все още няма насрочена дата. По думите му през последния период лидерите на партиите са се чували, но се е загубила регулярността на срещите между тях.

mediapool.bg