Кламер БГ - Новини: Правосъдният министър: Недопустимо е руският посланик да затваря църква

Правосъдният министър: Недопустимо е руският посланик да затваря църква

България

|
Ср, 04 Окт 2023г. 16:37ч.
Правосъдният министър: Недопустимо е руският посланик да затваря църква

Снимка: БГНЕС

"Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова за затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх".

Това написа във фейбсук правосъдният министър Атанас Славов по повод скандала с храма "Св. Николай" в центъра на София. Църквата бе затворена след като по искане на ДАНС правителството изгони трима руски служители, заподозрени в шпионаж. Въпреки че патриарх Неофит назначи петима свещеници да служат в храма, той остава затворен.

От руска страна засега не са казвали какви са намеренията им. Коментарът на Митрофанова бе, че всичко ще се реши в координация с руската църква.

Според Славов действията на руския посланик са "каноническо самоуправство". Той коментира още, че "може би трябва да се вземат държавни мерки" без да уточнява какви.

Досега действия има само от страна на Светия синод. От тях обаче няма резултат, а синодът изглежда безсилен.

След изгонването на тримата руски служители започнаха спорове за собствеността на храма. В социалните мрежи се появи снимка на нотариален акт, съставен през 1997 г. Според този документ собственик на сградата и земята е посолството като правоприемник на някогашната легация. Имотът е дарен с решение на общинския съвет в София в началото на миналия век.

По темата със собствеността бе подаден сигнал до прокуратурата. Оттам наредиха на ДАНС да провери казуса.

mediapool.bg