Кламер БГ - Новини: На сто години почина сценаристът Анжел Вагенщайн

На сто години почина сценаристът Анжел Вагенщайн

Общество

|
Четв, 29 Юни 2023г. 17:33ч.
На сто години почина сценаристът Анжел Вагенщайн

Снимка: БГНЕС

На стогодишна възраст почина известният български режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн, съобщиха близките му в четвъртък.

"Най-голямото, топло и състрадателно сърце спря да бие. Погребението ще се извърши в най-тесен семеен кръг. Поклонението ще се състои в Софийската синагога на трийстия ден от смъртта, както повелява еврейската традиция“, написа внучката му Жаклин Вагенщайн във Фейсбук.

Вагенщайн е създател е на сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни. В негова памет БНТ ще излъчи едни от най-известните му ленти. В събота вечерта тв зрителите ще могат да видят "Езоп" от 1970 г. със знаменития Георги Калоянчев в главната роля и участието на не по-малко завладяващите Доротея Тончева, Стоянка Мутафова, Джоко Росич и Константин Коцев. В неделния ден националната телевизия ще представи още три негови филма - документалния "През междите на времето", в който Вагенщайн разказва за детството и младежките си идеали, за антифашистката дейност и социалистическите години, за периода на прехода и демократичните промени. След това ще бъдат излъчени игралните "Звезди в косите, сълзи в очите" от 1977 г., с участието на Петър Слабаков, Катя Паскалева, Татяна Лолова и Николай Бинев, и "Двама под небето" от 1962 г. с Апостол Карамитев, Виолета Донева, Стойчо Мазгалов и отново Калоянчев.

"Убеден хуманист, посветил се изцяло на идеала за свобода, солидарност и справедливост чрез делата си, Анжел Вагенщайн бе личност-епоха, която завинаги остава светъл пример и част от паметта на нацията", заяви президентът Румен Радев в съболезнователно писмо до семейството и близките на Вагенщайн.

"Анжел Вагенщайн свърза живота си със съдбата на евреите и на българския народ не само през годините на съпротивата по време на Втората световна война, но и чрез своето цялостно творчество", допълва държавният глава.

Столичният общински съвет почете с минута мълчание паметта на починалия сценарист. Това стана по предложение на групата на БСП. Самият Вагенщайн бе известен с левите си убеждения, бил е партизанин и член на Революционния младежки съюз (РМС), бе и депутат във Великото народно събрание.

"Джеки напусна физически този свят днес, но ще остане завинаги сред нас чрез безсмъртното си творчество. И с един живот - цял век, през който надживява 3 революции, една смъртна присъда и сътворява 52 филма, 4 романа и 1000 страници "драскулки", заяви Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС. По думите му Вагенщайн е бил "блестящ пример за принципност, сила и вяра".

"Да бъдеш в компанията му и да разговаряш с него за миналото, настоящето и бъдещето беше истинско богатство. Горд съм, че имах честта да познавам и да наричам другар и приятел този забележителен човек", каза и Калоян Паргов.

"Анжел Вагенщайн беше писател, който държеше изключително много на българския език, на българската кирилица. И затова в своите книги, посветени на азбуката, на княз Борис Първи, направи един великолепен паметник на този цар-обединител, който превърна България в една от най-цивилизованите държави в света", каза председателят на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов пред БТА.

Той отбеляза, че Вагенщайн е носител на множество международни награди и признания, а книгите му са известни далеч зад пределите на България.

"Анжел Вагенщайн, в същото време, беше изключително грижовен към хората, към писателите, изпаднали в трудни материални положения. Той правеше всичко възможно да помага безкористно и на Съюза на българските писатели – финансово и чрез свои приятели", допълва Боян Ангелов.

Той си припомня и приятелството на Вагенщайн с големия поет и преводач Валери Петров, който почина през 2014 г.

"Те бяха наистина приятели до гроб. Аз си спомням с каква тъга той изпрати своя приятел Валери Петров. Сега смятам, че горе, на небето, те ще се срещнат отново и ще продължат своята безсмъртна дружба, както е безсмъртно и тяхното творчество", каза още Ангелов.

"Анжел Вагенщайн е един от най-големите писатели, сценаристи, общественици. Неговият талант във всички тези области като култура, изкуство и политика е много голям. Той е идол на много хора от моето поколение, които се занимават с изкуство", каза пред БТА режисьорът и актьор Иван Павлов. "Беше много отзивчив и с безкрайно чувство за хумор към себе си и към това, което прави. Но той го правеше много педантично и много точно всичко това, което е писал като сценарии и като романи. Той беше общителен, усмихнат, добродушен и никога не се е засягал от ударите, които е получавал. А той е получавал много удари от обществото, от държавата", каза още той.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. Освен сценарист е автор и на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия, Израел.

Романите от трилогията "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война, са удостоени с национални и международни награди, в това число, европейската награда за литература "Жан Моне" и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО.

mediapool.bg