Кламер БГ - Новини: Пореден строеж в "Овча купел" предизвика гражданско недоволство

Пореден строеж в "Овча купел" предизвика гражданско недоволство

България

|
Пон, 24 Юли 2023г. 13:39ч.
Пореден строеж в "Овча купел" предизвика гражданско недоволство

Граждани изпратиха снимки от започналото разчистване на дърветата до бл. 29 в

Жители на част от кв. "Овча купел" 2 са недоволни от поредния строеж в района. Става въпрос за изграждането на жилищна сграда с магазини до бл. 29 в квартала. Живеещите там хора негодуват, тъй като това ще доведе до застрояването на поредна зелена площ.

Освен това заради денивелацията на терена, новото здание на практика ще е по-високо от техния блок и ще го засенчва, твърдят живеещи в бл. 29.

В понеделник вечерта те трябва да се срещнат с районния кмет Ангел Стефанов, за да му изложат притесненията си.

Изсичането на дървета е в ход

Часове преди това обаче започна изсичането на дърветата на терена, предвиден за застрояване, сигнализираха граждани.

Според разрешението за премахване на дървета, с което те разполагат, е позволено отсичането на 3 броя ясен, 4 тополи, 5 ябълки и 8 джанки. Позволението за премахването им е съгласувано от комисията по околна среда към Столичния общински съвет и е издадено от районната администрация в края на април тази година.

Около месец по-рано е издадено и разрешителното за строеж на сградата. То е поискано от инвеститора и собственик на терена – фирмата "Кота-2001". Според документите разгърнатата застроена площ на сградата ще е 4881 кв. метра заедно със сутерена.

Презастрояване

Периодично в различни райони на София избухват протести, провокирани от бъдещо или вече започнало застрояване. Общината понякога се опитва да решава тези конфликти с мерки на парче.

Така в четвъртък се очаква общинските съветници да гласуват замяна на частен имот в "Мусагеница", собственост на Петьо Блъсков, с общински терен в "Младост" 4. Теренът в "Мусагеница" трябваше да бъде застроен с жилищна сграда с магазини и това предизвика недоволството на хората от близкия блок, които искат мястото да остане зелена площ.

Преди десетина дни Столичният общински съвет прие устройствен план на друга част от "Овча купел", с който беше обявено, че се прави опит да се спре презастрояването на квартала. Около 60 частни имота, върху които можело да се строи, са "изместени" в периферията на квартала като са заменени с общински терени.

mediapool.bg