Кламер БГ - Новини: Половин ток боклук и фасове бяха събрани край Перловската река

Половин ток боклук и фасове бяха събрани край Перловската река

България

|
Вт, 05 Септ 2023г. 14:07ч.
Половин ток боклук и фасове бяха събрани край Перловската река

Над 70 доброволци от различни възрасти почистиха бреговете на Перловската река

Повече от 500 кг отпадъци и неправилно изхвърлени фасове бяха събрани в доброволческа акция край бреговете на Перловска река в столичния Южен парк. Тя беше част от фестивала "Реките на София" и от инициативата #ПромениКартинката на "Филип Морис България" (ФМИ).

Над 70 доброволци се включиха в акцията в събота, сред тях беше един от най-дългогодишните посланици на инициативата - Ива Екимова. "Ежегодно, при акциите, които провеждаме, се натъкваме на непростима безотговорност към средата, в която живеем. Моята философия е, че, ако всеки прави по нещо малко за добруването на общността, заедно можем наистина да променим картинката, която рисуваме днес. Бъдещето зависи от нас, а примера, който даваме на всички около нас, е безценен", коментира тя.

Подкрепяйки тридневния фестивал, инициативата на ФМИ отправи призив за отговорно отношение към многохилядните посетители на първия речен парк в София. В почистването на Перловската река се включиха доброволци от всякакви възрасти, които се забавляваха, докато събираха отпадъците и фасовете.

По време на тридневния фестивал, образователната инициатива #ПромениКартинката отправи значими послания към посетителите чрез арт инсталация от огромни рамки, през които гостите успяха да видят "променената картинка" в гората, около реката и в града, когато там няма неправилно изхвърлени фасове и отпадъци, а цари култура, изкуство и споделеност.

Част от вечерната програма на фестивала бяха и образователните видеа от специалния проект на #ПромениКартинката и студенти от 2-ри курс на НАТФИЗ, които по креативен начин третират глобалния проблем със замърсяването, към който всеки може да допринесе с отговорно отношение

Перловска река е една от многото реки, които пресичат столицата, а в частта си в Южен парк 2, тя все още е бистра, намира се в естественото си корито и предлага условия за отдих, спорт и разходка. Край реката могат да бъдат наблюдавани и някои от 65-те вида птици, които се срещат в парка.

mediapool.bg