Кламер БГ - Новини: Полицията в Дубай не е чувала за Пепи Еврото

Полицията в Дубай не е чувала за Пепи Еврото

България

|
Четв, 24 Авг 2023г. 17:32ч.
Полицията в Дубай не е чувала за Пепи Еврото

Петьо Еврото

Полицията в Дубай няма никаква информация за издирвания от българските власти участник в аферата "Осемте джуджета" Петьо Петров – Еврото.

"Предвид факта, че данните се отнасят конкретно за Дубай, МВнР изпрати нота с молба за допълнителна информация, дали лицето се намира в Обединените арабски емирства. В случай, че бъде предоставен отговор, той би следвало да се отнася за всичките седем емирства", се казва в съобщението на външно министерство.

МВнР продължава да следи случая и обещава да информира при нови данни.

Трескавото издирване на Петьо Еврото започна след публикувана статия, че той е починал от масивен инфаркт в Дубай.

Преди седмица прокурорът от закритата специализирана прокуратура Дилян Деянов се яви в Софийската градска прокуратура, за да му бъдат предявени лично обвиненията за извършване на длъжностно престъпление при връщането на златото, иззето при акцията "Осемте джудета".

Още по темата:

Три години по-късно съдебната система призна за аферата "Осемте джуджета"

Останалите двама обвиняеми – някогашният следовател Петьо Петров-Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова – не се явиха в прокуратурата.

Деянов е обвиняем в длъжностно престъпление. Той е един от прокурорите, върнали златни монети, иззети преди това от бизнесмена Явор Златанов. Той е главният потърпевш от аферата "Осемте джуджета". Златанов-син става обвиняем след като баща му Илия Златанов, с когото имат дългогодишен конфликт, търси съдействие от бившия следовател Петров. По онова време изполва за свой офис несъществуващия вече ресторант "Осемте джуджета".

Златанов-син е арестуван, а в рамките на обиските прокурорите изземат от трезорите му стотици златни монети и няколкостотин хиляди евро. Месеци по-късно златото е върнато уж на Златанов-баща. Той обаче твърди, че то е взето от Павлова и близък до Петров адокат. Става дума за около 35 килограма злато.

Хората около Петров представят фалшиви документи, че монетите са купени от чужбина от бащата Златанов. Самият той никога не е имал претенции към монетите. Споровете със сина му са за семейния бизнес с асансьори, произвеждани от предприятията "Изамет".

mediapool.bg