Кламер БГ - Новини: Подпалена е петролна база в близост до Кримския мост (видео)

Подпалена е петролна база в близост до Кримския мост (видео)

Война в Украйна

|
Ср, 03 Май 2023г. 13:06ч.
Подпалена е петролна база в близост до Кримския мост (видео)

Кадър от пожара, публикуван в Туитър

Петролна база е подпалена в сряда сутринта в близост до Кримския мост, който свързва континенталната част на Русия с анексирания украински полуостров. Информацията първо бе публикувана в руски социални мрежи, а след това бе потвърдена от руски официален представител, цитиран от Ройтерс.

Това се случва няколко дни след като Москва обвини Украйна за нападението срещу петролното депо в Севастопол.

В социалните мрежи са публикувани видеоклипове на пожара, които показват пламъци и черен дим, издигащи се над големи резервоари. Ройтерс съобщава, че не може независимо да провери достоверността на видеоклиповете.

“Пожарът е класифициран от най-високата степен на трудност за овладяване“, каза в приложението за съобщения Telegram Вениамин Кондратиев, който е губернатор на Краснодарския край. Той съобщава, че няма жертви заради пожара.

Кондратиев съобщава, че пожарът е избухнал в село Волна. Селцето е близо до Кримския мост над Керченския пролив, който е основна пътна артерия за руските сили до Крим.

Инцидентът се случва само няколко дни след като дрон подпали руско хранилище за гориво в кримското пристанище Севастопол в събота. Украйна не пое отговорност за атаката в Севастопол. През уикенда обаче армията на Киев каза, че подкопаването на руската логистика е част от подготовката за контранастъплението, подпомогнато от нови доставки на по-мощни западни оръжия.

В същото време взривове дерайлираха влак в понеделник в руския регион Брянск, граничещ с Украйна, което е втори подобен инцидент за два дни. Руски официални лица казват, че проукраински диверсионни групи извършват атаки в района от самото началото на военните действия.

Русия също засили атаките срещу Украйна преди очакваната от последната контраофанзива, с почти всяка нощ вълни от дронове и ракети, насочени срещу Киев и други райони през последната седмица.

Рано в сряда властите в украинската столица заявиха, че са парирали руските атаки през нощта, а системите за противовъздушна отбрана са унищожили всички дронове.

mediapool.bg