Кламер БГ - Новини: Партията на Меркел с тежко поражение на изборите в две германски провинции

Партията на Меркел с тежко поражение на изборите в две германски провинции

Европа

|
Пон, 15 Март 2021г. 11:35ч.
Партията на Меркел с тежко поражение на изборите в две германски провинции

Консервативният Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел понесе исторически загуби в състоялите се вчера ключови избори в две провинции, смятани за референдуми за това как страната се справя с коронавирусната криза, предаде ДПА.

В югозападната провинция Баден-Вюртемберг ХДС получи рекордно ниска подкрепа от 24,1 на сто, сочат предварителните резултати след преброяване на всички бюлетини, а в съседната Райнланд-Пфалц също отбеляза спад - за партията са гласували 27,7 процента от избирателите. Това е най-лошото представяне на ХДС и в двете провинции, отбелязва ДПА.

Това е не е добра изборна вечер за ХДС, призна генералният секретар на партия Паул Цимяк, който обясни, че лошите резултати на партията му се дължат на скандалите с поръчките на маски и напрежението, породено от управлението на кризата, предизвикана от епидемията. "Наистина непочтеното поведение и безсрамие на отделни депутати" създаде голямо напрежение в предизборната кампания, заяви той.

Вчерашното гласуване ще се отрази и на избора на наследник на Меркел на кацлерския пост и на предстоящите регионални и федерални избори, които са наесен.

Резултатите в Баден-Вюртемберг, където с 32,6 на сто побеждават Зелените, осигуряват трети мандат на Винфрид Кречман като премиер на провинцията. Баден-Вюртемберг някога бе бастион на ХДС. Там се намират централите на някои от най-големите германски корпорации - Мерцедес Бенц, Хуго Бос, Роберт Бош и Порше.

В Райнланд-Пфалц, както се очакваше, побеждават социалдемократите, които получават 35,7 на сто от гласовете.

Многотиражният германски в. Билд" цитира позицията на председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, който оцени резултата от държавните избори в Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртемберг като личен успех за двамата министър-председатели на тези провинции. Водещият политик на ХДС поздрави премиерите Малу Драйер (ГСДП) и Винфрид Кречман (Зелените). Това беше избор, в който решаваща роля имаха личностите, каза Шойбле. А за резултата на неговата партия каза, че той е бил предсказуем.

Британският в. "Гардиън" извежда в заглавие, че на вчерашните избори ХДС на Ангела Меркел се е сринал до историческо дъно в две бивши свои крепости. Кореспондентът на вестника посочва, че резултатите може да се знак, че течението се обръща срещу консерваторите, точно когато страната се готви за национални избори след 6 месеца. Авторът посочва, че в богатата провинция Баден-Вюртемберг, където ХДС управляваше без прекъсване до 2011 г., консерваторите може дори да не бъдат вече младши коалиционен партньор. Премиерът от партията на Зелените Кречман може или да продължи сегашната коалиция с отслабената консервативна партия, или да влезе в т.нар. "светофарна" (зелено-жълто-червена) коалиция със социалдемократите и свободните демократи в провинция, родното място на автомобилопроизводителите "Даймлер" и "Порше".

Същата коалиционна конфигурация вероятно ще остане за още един мандат и в Райнланд-Пфалц.

С наближаването на федералните избори на 26 септември, пише "Гардиън", резултатът в двете провинции ще даде тласък на Зелените, които са на втора позиция след ХДС в националните допитвания и успяха да увеличат вота за себе си с 2-3 процента и в двете провинции.

Чрез единствения си премиер на провинция - Кречман, партията, защитаваща околната среда, показа, че може да бъде прагматична и да управлява успешно, а не само да настоява за промени като опозициционна сила.

Вестникът обръща внимание и на това, че крайнодясната "Алтернатива за Германия" не е успяла да осребри факта, че е единствената политическа сила, която отявлено се противопоставя на наложения от правителството курс на локдаун на национално равнище, и загуби и в двете провинции.

"Гардиън" изтъква, че вчерашният вот е първият тест за новия председател на ХДС Армин Лашет, който е начело само от около два месеца, но се надява през септември да бъде кандидат на своята партия за федерален канцлер.

mediapool.bg