Кламер БГ - Новини: Паник бутони и видеорегистратори в таксита и автобуси обещава държавата

Паник бутони и видеорегистратори в таксита и автобуси обещава държавата

България

|
Вт, 11 Окт 2022г. 17:34ч.
Паник бутони и видеорегистратори в таксита и автобуси обещава държавата

Паник бутони и видеорегистратори в таксита и автобуси обещава държавата

Въвеждане на система с паник бутони и видеорегистратори, както в таксиметровите коли, така и във всички превозни средства за обществен превоз, обеща във вторник служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев. Той проведе среща с таксиметровия бранш, която се случва броени дни след като в София почина таксиметров шофьор. Водачът загина в събота след свада в столичния квартал "Разсадника".

От думите на Алексиев стана ясно, че начинът на въвеждането на паник бутоните и видеорегистраторите предстои да бъде изяснен в детайли и оформен в нормативен акт. Предстои и да стане ясно дали държавата ще отдели публично финансиране за това.

Гарантирането на безопасността и сигурността на всеки, който изпълнява служебните си задължения, е приоритет на държавата, каза Алексиев.

На срещата са коментирани и мерките за стопиране на нерегламентирания превоз, посочи още Алексиев.

В срещата участваха и представители на професионалното ръководство на МВР.

Петър Тодоров, главен секретар на МВР каза, че агресията на пътя е системен проблем, подценяван с години. Той посочи, че МВР има воля да се справи с този проблем, но това не е проблем само на МВР и трябва да се подпомогне на силовото министерство за справяне с агресията на пътя. Тодоров отправи апел към хората за подаване на сигнали, когато има наличие на хулигански действия, а от своя страна МВР ще осигури бърза реакция.

Представителите на таксиметровият бранш изразиха задоволство от резултатите от срещата и припомниха, че исканията им може да бъдат изпълнени чрез промяна единствено на подзаконови нормативни актове, без да са необходими изменения в законодателството.

mediapool.bg