Кламер БГ - Новини: Пандемията на неваксинираните набира сила и в Австрия

Пандемията на неваксинираните набира сила и в Австрия

Коронавирус

|
Четв, 04 Ноем 2021г. 16:43ч.
Пандемията на неваксинираните набира сила и в Австрия

Пандемията на неваксинираните набира сила и в Австрия

Броят на дневните случаи на новозаразени с коронавируса в Австрия рязко се покачи днес и приближи рекордното ниво от преди година, предаде Ройтерс. Това прави по-вероятно въвеждането на локдаун за неваксинираните, тъй като правителството трудно убеждава нежелаещите да се ваксинират, отбелязва агенцията.

Около 64 процента от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу коронавируса. Това съответства на средното ниво в ЕС, но е сред най-ниските нива в Западна Европа. Много австрийци се отнасят скептично към ваксините и това отношение се насърчава от крайнодясната Австрийска партия на свободата, третата по големина в парламента.

Според данни на министерството на вътрешните работи и здравното министерство дневният брой на новозаразените днес е 8594 души. Това е с 32 процента повече от вчера и е близо до рекорда от над 9000 души, поставен през ноември миналата година, когато беше въведен вторият от трите общонационални локдауна.

След като предприе курс на ненамеса по отношение на ограниченията миналото лято, воденото от консерваторите правителство очерта план, според който за неваксинираните ще бъде въведен локдаун с ограничаване на придвижването им, когато се запълнят 600 легла в отделенията за интензивни грижи.

Според този план за постепенно засилване на ограниченията, след като 500 легла в отделенията за интензивни грижи бъдат запълнени с пациенти, болни от Covid-19, на неваксинираните, с изключение на прекаралите инфекцията, ще бъде забранено да влизат в кафенета и ресторанти. Броят на заетите легла в момента е 352 и бройката расте с повече от 10 на ден.

Четиридесет и пет процента от новите случаи днес са в две от деветте провинции на Австрия - Залцбург и Горна Австрия. Двете провинции се управляват от консерватори и в тях е най-висок делът на заразените спрямо населението на провинцията. В Горна Австрия, твърдина на Австрийската партия на свободата, е най-ниският процент на ваксинирано население.

mediapool.bg