Кламер БГ - Новини: ПП: Радев реагира агресивно за службите, Борисов да направи избор

ПП: Радев реагира агресивно за службите, Борисов да направи избор

България

|
Пон, 28 Авг 2023г. 17:38ч.
ПП: Радев реагира агресивно за службите, Борисов да направи избор

Съпредседателят на ПП Кирил Петков, снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" даде знак, че заради бойкота на президента Румен Радев да обсъжда каквито и да е смени на шефове в службите, възнамерява да му отнеме правомощието да ги назначава и уволнява със свой указ. Но за да станат факт законодателните промени, е нужна подкрепата на ГЕРБ и затова лидерът на партията трябва да реши с кого е. Такова е посланието в нарочната позиция на партия "Продължаваме промяната", публикувана във фейсбук.

"Всеки път, когато стане дума за назначените от Радев служби, той реагира агресивно. Затова е важно Борисов да направи избор - запазва ли влиянието на президента или дава шанс на българския парламент да решава съдбата на сигурността в България и да носи своята отговорност за това. Ако искаме сигурност в България, това е единственият начин - законови промени в службите за сигурност. За да може държавата да гарантира сигурността на хората и икономиката", заявяват ПП.

Засега Румен Радев се е заинатил срещу искането на правителството за оставка на главния секретар на МВР, който бе инсталиран на поста именно от Радев по време на служебната власт. "Продължаваме промяната – Демократична България" отдавна настояват за реформа на спецслужбите, както и за смяна на шефовете на спецслужбите, включително ДАНС. Румен Радев обаче не дава да пипат хората му.

За бившия премиер Бойко Борисов обаче е от жизненоважно значение да има свои хора на възлови постове в службите и най-вероятно ще се пазари до последно да всяка рокада. Сериозни претенции има и от страна на ДПС и по-специално Делян Пеевски, който иска да съхрани влиянието си в службите.

Затова не е изненадващо, че макар партията му да участва в ротационното правителство, Борисов се държи като негова опозиция. В събота той пак заплаши да счупи "сглобката" на управлението, като отново се мотивира с несъгласувани рокади. "В момента еднолично партията на промяната поголовно подменя всичко само с нейни кадри без да се коментира. Ако това е сглобката, не виждам как ще продължим да участваме", каза лидерът на ГЕРБ.

Ден по-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков намекна, че всъщност може би пътни проекти клатят правителството и призова Борисов да му се обади, а не да си говорят през медиите.

'Президентът не поиска смяната на най-висшата професионална длъжност в МВР. Сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС. И тук въпросът към ГЕРБ е - защо 3 месеца още не вкарваме този закон. Ние ще го вкараме - тези закони за реформите в службите, и те трябва ясно да се определят - с президента ли са, или са за реформите в службите", каза още Петков в неделя.

Малко след това държавният глава напомни, че "не аз, а Петков е в коалиция с господин Борисов и господин Пеевски".

mediapool.bg