Кламер БГ - Новини: От виртуалния свят в реалната политика: Инфлуенсъри в изборните листи

От виртуалния свят в реалната политика: Инфлуенсъри в изборните листи

България

|
Ср, 09 Юни 2021г. 18:48ч.
От виртуалния свят в реалната политика: Инфлуенсъри в изборните листи

От виртуалния свят в реалната политика: Инфлуенсъри в изборните листи

Социалните медии вече не са просто комуникационен канал, а и реален генератор на политики и личности, които правят политики. Затова не е чудно, че сред кандидат-депутатите на предстоящите избори има хора, чиято популярност в социалните мрежи им отрежда влияние, което ги прави инфлуинсъри и на което се разчита да привлече повече реални гласоподаватели.

В листата на "Демократична България" в столичния 23 МИР например на 10-о място е създателката на сайта "Майко мила!" Елисавета Белобрадова, която обаче е по-известна в във Фейсбук като Letiashtata Kozzila Erato.

Тя е популярна във Фейсбук, където често използва влиянието си за различни каузи. Отделно от това статусите ѝ, които са обвързани и с актуални политически теми, достигат до хиляди нейни последователи.

Белобрадова и другата съоснователка на "Майко мила!" Красимира Хаджииванова водят и кампания за помагаме на майки на деца с увреждания да работят и да се издържат сами, която носи името "Оле мале".

Сайтът "Майко мила!" е посветен родителството и всевъзможните проблеми, трудности и забавни моменти около отглеждането на деца.

Самата Белобрадова съобщи кандидатурата си за Народното събрание в социалната мрежа:

"1990-а. Аз съм на протест. Трийсет години съм това, което съм и до момента - свободна личност с позиция и принципи, предприемач и активист за подобряване на социалната среда. От вчера съм и кандидат за народен представител. 1990-а получихме възможността да бъдем достойни и свободни. От 31 години да си народен представител означава да си човек в служба на обществото, да работиш, да четеш много, да си смел и да имаш сили. Чакат ни тежки избори, няма съмнение в това. За мен ще е чест да дам всичко от себе си. Ако пък успея да дам и всичко, което е необходимо, ще е страхотно. Следващите дни ще ви запозная с каузите, по които ще работя. Благодаря на десетките приятели от гражданския сектор, които ми помагат да стана по-компетентна".

ГЕРБ и тиктокърът Kibritq

Явно и ГЕРБ се опитват да привлекат популярни лица, но докато Белобрадова се отличава със своята ясна гражданска позиция и подкрепя социални каузи, то инфлуенсътът на ГЕРБ залага основно на това за забавлява хората и да показва всекидневието си.

Става дума за деветия в листата на ГЕРБ в Хасково - Живко Спасов. Той е член на младежката структура на ГЕРБ и общински съветник в Ивайловград. Освен това обаче Спасов е тиктокър известен с псевдонима "Kibritq", който има почти 200 хил последователи и 10 млн, харесвания на видеата си.

"Включвам се, защото смятам, че като млад човек мога да помогна с моите виждания, с Тик-ток, със социалните мрежи. Вече всичко е по-напреднало, младите хора вече гледат това", каза Спасов при регистрацията на листата.

В "ТикТок" Kibritq не е съобщил, че е кандидат за депутат. За сметка на това преди ден е съобщил, че ще прави фен-срещи именно в месеца, в който ще тече предизборната кампания.

Иначе в част от видеата си показва какво яде и колко струва храната му, реагира и на видеа с рецепти.

mediapool.bg