Кламер БГ - Новини: Основателят на "Вагнер" нарече Зеленски силен и уверен лидер

Основателят на "Вагнер" нарече Зеленски силен и уверен лидер

Война в Украйна

|
Ср, 02 Ноем 2022г. 08:34ч.
Основателят на "Вагнер" нарече Зеленски силен и уверен лидер

Основателят на

"Въпреки че той е президент на държава, която в момента е враждебна към Русия, Зеленски е силен, уверен, прагматичен и добър човек“. Това обяви Евгений Пригожин, който е основател на руската частна военна компания "Вагнер", която воюва в Украйна. Пригожин е известен още и като Готвачът на Путин. Изказването му бе публикувано в руската социална мрежа "Вконтакте" от името на неговата фирма за кетъринг "Конкорд".

Коментарите на Пригожин свидетелстват за утвърждаване на неговия имидж и за нарастващата му увереност да коментира чувствителни теми около войната в Украйна, без да зачита официалната линия на Москва, коментира “Ройтерс“.

"Не го подценявайте", написа Пригожин във второ съобщение, след като беше попитан защо възхвалява човек, когото Москва многократно критикува, пренебрегва и атакува още откакто пое поста през 2019 г.

Попитан защо хвали Зеленски, Пригожин заяви: "За да станеш по-силен, за да печелиш, трябва да уважаваш противника. Не го подценявайте. Винаги търсете за грешки в себе си и търсете какво добро и важно можете да научите от опита на врага".

Политическият аналзатор Татяна Становая казва, че е твърде интересно това, че Пригожин изказва мнение, много различно от това на Путин и което може би други членове на управляващия елит не смеят да изразят.

"Пригожин се осмели. Той мисли, че е прав и че това няма да ядоса Путин", смята тя.

През последните седмици Пригожин направи поредица откровени коментари, като се присъедини към чеченския лидер Рамзан Кадиров с подигравателни изказвания за представянето на руските генерали в Украйна.

Миналият месец Пригожин за първи път призна, че той е основателят на "Вагнер" - частна военна компания, чийто представители е изпращал да се бие в Сирия, Африка и Украйна.

САЩ и ЕС му наложиха санкции за участието в компанията.

Според Становая Пригожин не се стреми към официална властова роля. "Мисля, че за него това е по-скоро "бизнес проект", който иска да "продаде" на Путин, за да се обвърже по-тясно с Кремъл", коментира тя.

"Той би избегнал някаква официална отговорност, за него е по-удобно да остане по средата - между държавата и неофициалната позиция", добави Становая.

Коментарите на Пригожин за Зеленски са в рязък контраст с начина, по който Путин и други висши руски представители обрисуват украинския президент.

След като започна инвазията в Украйна през февруари, Путин призова украинските войници да изгонят Зеленски от поста, като заяви, че ще е много по-лесно да се водят преговори с генералите, отколкото "с бандата наркозависими и неонацисти", която е на власт, напомня “Ройтерс“.

Руските държавни медии и страници на социални медии, свързани с Кремъл, неколкократно прокарваха безпочвени твърдения, че Зеленски използва наркотици.

"Той казва много неща. Зависи от това какво пие или какво пуши", заяви преди време в интервю руският външен министър Сергей Лавров.

В западните страни и самата Украйна Зеленски е възхваляван за неговото мотивиращо лидерство по време на войната, включително онлайн речите му пред парламенти по целия свят в опит да спечели подкрепа за Киев.

mediapool.bg