Кламер БГ - Новини: Четирима певци от школата на Кабаиванска с концерт в Парижката опера

Четирима певци от школата на Кабаиванска с концерт в Парижката опера

Общество

|
Пет, 10 Фев 2023г. 07:44ч.
Четирима певци от школата на Кабаиванска с концерт в Парижката опера

Четирима певци от школата на Кабаиванска с концерт в Парижката опера

Четирима млади артисти от школата на голямото българско сопрано със световна слава Райна Кабаиванска ще пеят на една от най-престижните оперни сцени в света - тази на Националната опера "Бастий" в Париж днес - 10 февруари, съобщи Българският културен институт във френската столица.

Александрина Михайлова (сопрано), Вероника Симеони (мецо сопрано), Джузепе Инфантино (тенор) и Божидар Божкилов (бас) ще изпълнят познати оперни арии и ансамбли в акомпанимент на изключителната българска пианистка Боряна Ламбрева.

Програмата включва произведения на Бах, Доницети, Берлиоз, Верди, Пучини, Христов, Леар, Сен-Санс.

Инициативата за събитието е на директора на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева в партньорство с Нов Български университет, където през септември 2023 г. ще бъде проведен 23-тия международен Майсторски клас на Райна Кабаиванска.

Школата за оперно пеене на световната оперна прима е една от най-ценените в международните оперни среди. Повече от 20 години в майсторските си класове в България и Италия Райна Кабаиванска предава на млади артисти от Европа, Америка, Азия, Южна Африка, Австралия огромното наследство на класическия оперен театър, открива, подкрепя в развитието им и представя на международна сцена нови таланти, някои от които вече познати имена на големите сцени.

Артистите

Александрина Михайлова (сопрано) се обучава в Ла Скала, Милано, където през 2021 г., печели място в Академията за млади певци в надпревара с 430 кандидати от целия свят.

Тя е само на 17, когато е приета в майсторски клас на Райна Кабаиванска, а работата й с голямата оперна прима продължава вече шест години.

Александрина е стипендиант на дарителски фонд "Райна Кабаиванска" в Нов Български университет от 2016 до 2021 г. Печелила е награди от конкурсите "Ото Еделман", "Гена Димитрова", "Премио Ета и Паоло Лимити" и други.

Вероника Симеони (мецо сопрано) е една от звездите на школата на Райна Кабаиванска, която я отвежда до най-престижните оперни сцени по света, сред които Миланската Скала, Метрополитън опера, Ковънт Гардън.

Тя завършва оперно пеене в Консерваторията в Адриа и усъвършенства в майсторските класове на Райна Кабаиванска в София, Сиена и в Модена.

Печелила е награди от конкурсите "Павароти", "Виоти", "Вердиеви гласове" и други.

През 2012 г. е дебютът й в "Ла Скала", а през 2015 г. прави първата си роля и в Операта в Рим. Следва международна кариера на оперните сцени в Мексико сити, Бордо, Бирмингам, Цюрих, София и др. През 2017 г. излиза на сцената на "Метрополитън опера" в Ню Йорк.

През 2019 г. изпълнява главната роля на Прециозила в суперпродукцията "Силата на съдбата" в "Ковънт Гардън". На сцената в Лондон редом до нея са звезди от ранга на Анна Нетребко, Йонас Кауфман и Людовик Тезие.

Работила е с големи диригенти от няколко поколения - Антонио Папано, Лорин Маазел, Юри Юрквеич, Зубин Мета и др.

Божидар Божкилов (бас) учи пиано и солфеж от дете. След музикалното училище на 17 години е приет в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София.

Между 2020 г. и 2022 г. специализира в Академията за млади певци на миланската Ла Скала. Участва в майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет през 2022 г. и печели стипендия от нейния дарителски фонд.

Божкилов печели награди от конкурсите "Мария Каниля", "Orchestra Musica Europea e Gruppi Associati" (O.M.E.G.A.), "Измаеле Волтолини", "Андре Шение", "Люба Велич" и др.

Удостоен с почетен златен медал "100 години Борис Христов"от Министерство на културата на България. Лауреат е на първите национални награди "Проф. Панчо Владигеров".

На оперната сцена дебютира през 2014 г. в Държавна опера на Бургас и през 2016 г. в Софийската опера и балет. Следват международни изяви в Национална опера на Лотарингия (2017 г.), "Dionysia opera festival" в Корфу (2019 г.) и др.

През 2022 г. Божидар Божкилов изпълнява ролята на Колин в "Бохеми" на Пучини в Театро Реджо в Торино и в Софийската опера и балет.

Джузепе Инфантино (тенор) завършва оперно пеене в Консерваторията в Рибера. От 2018 г. учи с Райна Кабаиванска в майсторските класове в Нов български университет и Музикален институт "Веки - Тонели" в Модена.

Печелил е награди от конкурсите "Марчело Джордани", "Премио Ета и Паоло Лимити" и др. Дебютирал е на оперните сцени в Бари, Равена, Сасари, Модена, Каляри, Генуа, Болоня и др.

Репертоарът му включва Алфредо в "Травиата", Радамес в "Аида", Дукът на Мантуа в "Риголето" от Верди, Родолфо в "Бохеми" на Пучини и др.

През 2022 г. прави международен дебют в Софийската опера и балет като Родолфо в "Бохеми". Между 2019 г. и 2022 г. участва във всички концерти, отбелязващи годишнини на незабравимия Лучано Павароти в Модена.

Боряна Ламбрева е акомпаниращ пианист в ежегодния майсторски клас на Райна Кабаиванска от 23 години. През 2009 г. участва с младите артисти в концерта им в Музей Капитолини в Рим.

Като акомпаниращ пианист, Боряна Ламбрева свири с български и чужди изпълнители на сцените в България, Русия, Италия, Франция, Англия, Австрия, Белгия, Унгария, Чехия, Македония и др. Името ѝ често се среща в програмите на утвърдени музикални фестивали.

Записва за фонда на Българско национално радио, а в последните години осъществява редица студийни и документални записи с изявени певци.

Боряна Ламбрева е професор по "камерно пеене" в българската Национална музикална академия. Автор е на две книги за музикална педагогика.

mediapool.bg