Кламер БГ - Новини: Честваме Петковден в памет на Петка Българска

Честваме Петковден в памет на Петка Българска

Общество

|
Съб, 14 Окт 2023г. 10:37ч.
Честваме Петковден в памет на Петка Българска

Сн. БГНЕС

Българската православна църква почита днес църковния празник на преподобната Параскева (Петка) Търновска - Петковден.

Житието на Петка Българска

Света преподобната Параскева Епиватска, наречена още Петка Българска е сред най-почитаните светици у нас и в православия свят. Тя е родена през XI век в град Епиват на Мраморно море (днес Селимпаша в Турция, на тракийското крайбрежие на Мраморно море). Родителите й били заможни и добродетелни хора.

Параскева, чието име означава "подготовка", но и "петък" (седмичният ден на подготовка за съботния покой при евреите), от малка проявявала любов и състрадание към бедните и страдащите. Често разменяла хубавите си и чисти дрехи за дрипите на някой несретник или просякиня.

Когато родителите й починали, тя раздала цялото си имущество на бедните и отишла да се поклони на множеството светини в столицата Цариград, където живяла като подвижница при един храм, а след известно време заминала с кораб за Йерусалим.

Там се поклонила на всички места, по които е минал Спасителят, и постъпила в женски манастир, където приела монашество. След години тя отишла да живее като отшелница в Йорданската пустиня.

В края на живота си се върнала в родния край, но живяла край храма в град Каликратия (сега Мимарсинан) и се грижела за чистотата в Божия дом. Никой не разпознал в смирената монахиня девойката от Епиват.

Когато починала, погребали неизвестната монахиня в гробището за пришълци в Каликратия. След време тялото й по чудесен начин било открито нетленно. При светите й мощи ставали много чудеса.

Затова през 1238 г. цар Йоан Асен II и Търновският патриарх Йоаким ги пренесли в българската столица. Житието й е написано в следващия век от свети патриарх Евтимий. След падането на Търново под турците, мощите й били отнесени във Видин, оттам - в Белград, а от 1641 г. те се пазят в храма "Св. Трима светители" в румънския град Яш, където са и досега.

Народни предания

Празникът в чест на света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

На този ден обикновено става заплождането на домашните животни, известно още като овча сватба или мърлене.

В християнската митология света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности - предене, тъкане, кроене, шиене.

На този ден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият от тях се нарича на светицата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода и цялото домочадие се покланя трикратно на хляба. Обредната трапеза включва също овче месо, курбан чорба, яхния с праз и сарми.

В района на Тракия около Петковден се правят специални жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша черква, Господева черква, Божи дух и др.

В някои райони денят е женски празник. Правят се питки, намазани с мед и наречени на светицата. След литургията най-възрастната жена коли петел или кокошка, от които се вари курбан, като това става на високо място или край извор с целебна вода, посочен от светицата. Свещеникът освещава курбана и започва женският празник.

Отбелязването на празника

В Трън се намира единственият скален параклис в България, който е посветен на света Петка. Според легендата тя се е укривала в него, докато е гонена от неверници.

Преподна Петка се смята за покровителка на града. По тази причина с решене на Общинския съвет от 13 септември 2000 г. на Петковден се чества празника на града.

В миналото на Петковден трънските дюлгери се прибирали от гурбет. По това време и реколтата била събрана от полето. Денят е смятан в граничния край за начало на студеното време и период, в който цялото семейство се събира в къщата.

Част от съпътстващите днешната програма прояви е празникът в Музея на киселото мляко в село Студен извор. Той е посветен на есенното плодородие и традициите в бита на трънчаните за съхранението на млечните продукти, зеленчуците и плодовете за зимата. Организатор е фондация "Д-р Стамен Григоров".

В 12:30 часа ще бъде раздаден и традиционният курбан в църквата "Св. Петка", в квартал "Баринци".

Същинската част на тържествата ще започне в 17:30 часа с концерт на ансамбъл "Гайтан" и фолклорна формация "Пиринско тройче". За трънчани ще пеят още Дарко Филипович и Джия. Очаква се денят на Трън да бъде ознаменуван от заря.

На Петковден празнува и съседната община Брезник. През 2009 г. Общинският съвет гласува денят да бъде обявен като духовен празник на града. В местния средновековен храм, носещ името на Света Петка, тази сутрин беше отслужена литургия и празничен водосвет. За благоденствие на гражданите ще бъде раздаден и курбан.

Нова Загора също празнува на Петковден. Празничният ден започна със света литургия в църковния храм "Света Петка Българска" - покровителка на Нова Загора. От 10 часа на централния площад има тържествената церемония с участието на Национална гвардейска част и Гвардейски представителен духов оркестър.

За първи път градът ще бъде домакин на фестивала "Фолклорна омая". В обедните часове на деня състави от различни градове, след танцувално дефиле, ще покажат своите умения на Градския площад. От 19 часа пред Народното читалище "Д. П. Сивков - 1870" ще има концерт на певицата Петя Панева.

Твърдица също чества празник на града. В програмата са включени концерт, изложби и представление. Денят започна с ритуал за вдигане на знамената и водосвет на площад "Свобода". Ще бъдат поднесен венци и цветя на Паметника на свободата. Ще се състои тържествена сесия на Общински съвет. На площада ще има празничен концерт на самодейните състави при читалище "Св. св. Кирил и Методий 1914". Празнично хоро и концерт на Нелина ще завършат деня на площад "Свобода".

Днес имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

mediapool.bg