Кламер БГ - Новини: След балотаж 57-ми ректор на СУ стана културологът проф. Георги Вълчев

След балотаж 57-ми ректор на СУ стана културологът проф. Георги Вълчев

Общество

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 20:20ч.
След балотаж 57-ми ректор на СУ стана културологът проф. Георги Вълчев

Проф. Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет, архивна снимка БГНЕС

След цял ден заседание на общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и проведен балотаж за ректор на най-старото ни висше учебно заведение бе избран културологът проф. д-р Георги Вълчев, който преподава във Философския факултет.

Той събра повече гласове от останалия на второ място при първичния вот друг претендент -

акад. проф. Николай Витанов от Физическия факултет.

Вълчев получи подкрепа от 198 от делегатите на общото събрание, а Витанов – на 152-ма.

След два мандата начело на най-старото висше учебно заведение в България настоящият му ръководител проф. Анастас Герджиков, който зае длъжността през 2015 г., няма право да продължи да е начело.

Кандидати за позицията бяха проф. дфзн Николай Витанов от Физическия факултет, проф. д-р Климент Найденов от Геолого-географския факултет, проф. д-р Георги Вълчев от Философския факултет и проф. дпн Милен Замфиров от Факултета по науки за образованието и изкуствата.

При първото гласуване най-много гласове получил проф. д-р Георги Вълчев от Философския факултет, следван от акад. проф. дфзн Николай Витанов от Физическия факултет с 95 гласа. Проф. д-р Климент Найденов от Геолого-географския факултет е получил подкрепата на 64 души от участвалите в общото събрание, а проф. дпн Милен Замфиров от Факултета по науки за образованието и изкуствата - на 79 колеги.

На балотажа Вълчев отново събра повече подкрепа от опонента си Витанов.

Новият ректор на Софийския университет е негов възпитаник. Завършва го през 1988 г. като

магистър е по история, с втора специалност "Философия". През 1998 г. получава образователната и научна степен "доктор" в Софийския университет, в Центъра по културознание.

От декември 2015 г. е заместник-ректор на Софийския университет по учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение.

Бил е заместник-декан е на Философския факултет по учебната дейност (2011-2015 г.). Ръководител е на Катедра "История и теория на културата" (2011-2019 г.). Научен секретар е на Катедрата "История и теория на културата" (2003-2011 г.). Ръководител е на магистърската програма "Мениджмънт и социализация на културното наследство". Член е на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 г. и на Академичния съвет на Софийския университет от 2019 г.

Общото събрание на Софийския университет продължи цял ден с избор на колективни органи на управление и контрол на Алма матер, както и еднолични.

mediapool.bg