Кламер БГ - Новини: Разпети петък е. Най-тъжният ден за християнството

Разпети петък е. Най-тъжният ден за християнството

Общество

|
Пет, 30 Апр 2021г. 07:58ч.
Разпети петък е. Най-тъжният ден за християнството

Днес е Разпети петък за православното вероизповедание. Това е денят, който припомня за страданията и кръстната смърт на Иисус Христос.

Най-тъжният ден за християните, в който съпреживяват мъките на Исус Христос.

В този ден от Страстната седмица се спазва строг пост - без храна и без вода.

В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който е разпънат на кръст невинният Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа.

На този ден в храмовете се извършва опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове.

Скръбните богослужения проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син, приел върху себе си греховете на цялото човечество.

Сутринта на Разпети петък в храмовете се изнася за поклонение Светата Плащеница, която е символ на положения в гроб Спасител.

На вечерното богослужение в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

mediapool.bg