Кламер БГ - Новини: На този ден преди 110 години седалището на Българската екзархия е преместено от Цариград в София

На този ден преди 110 години седалището на Българската екзархия е преместено от Цариград в София

Общество

|
Нед, 26 Ноем 2023г. 09:17ч.
На този ден преди 110 години седалището на Българската екзархия е преместено от Цариград в София

Колаж: БНР

На 26 ноември 1913 г. седалището на Българската екзархия е преместено от Цариград в София. Българската екзархия е създадена с ферман на султан Абдул Азиз от 27 февруари/10 март 1870 г. и е първата официално призната българска институция в рамките на Османската империя. След Освобождението през 1878 г. екзархията остава в Цариград и през следващите три десетилетия последователно се грижи за опазването на националната идентичност на българите в Македония и Тракия, които остават под османска власт. След края на Балканската война (1912-1913) екзарх Йосиф I напуска Цариград и се премества в София, а в Цариград оставя за екзархийски наместник Мелетий Велешки.

БТА съобщава:

Цариград, 24 ноември 1913 г. Негово блаженство българският екзарх, който напуща завинаги Цариград, ще замине вдругиден за София със специален влак, придружен с пратеници от царя и българското правителство. По случай на заминаването си той приема визитите на чуждестранните посланици и получава доказателства на симпатии от всички страни.

***

Цариград, 25 ноември 1913 г. /Закъсняла/ Негово блаженство българският екзарх Йосиф Първи заминава утре в три часа следобед със специален влак за София. През пътуването си той ще бъде придружен от г. Пасаров, главен секретар на министерството на външните работи.

Негово блаженство е приел вчера визитата на френския посланик г-н Бомпар.

***

Цариград, 26 ноември 1913 г.

Г-н Добрев, български консул в Александрия и неговият секретар, една делегация от учениците на Роберт Колеж, българските преподаватели от това училище и представителят на българската параходна компания присъстваха днес следобед при заминаването на Негово блаженство екзарх Йосиф.

***

Цариград, 26 ноември 1913 г.

Негово блаженство българският екзарх Йосиф Първи замина със специален български влак за София, придружен от главния секретар при Министерството на външните работи г-н Пасаров. На гарата Негово блаженство бе поздравен от всички прелати и други български духовни лица, намиращи се в Цариград, от преподавателския персонал на българските екзархийски училища, от българския пълномощен министър г-н Тошев, от чиновниците на българската легация и консулството, от твърде голямо множество българи и турци, от представителите на няколко посланици, на главното равинство и на всички патриаршии. В момента на тръгване екзархът бе предмет на всеобщо почитание.

Българската екзархия ще бъде управлявана занапред от Велешкия митрополит Мелетий, комуто Портата е вече признала титлата екзархийски наместник.

mediapool.bg