Кламер БГ - Новини: Мъск интегрира изкуствен интелект в платформата за социални медии "X"

Мъск интегрира изкуствен интелект в платформата за социални медии "X"

Общество

|
Пон, 06 Ноем 2023г. 15:27ч.
Мъск интегрира изкуствен интелект в платформата за социални медии "X"

Илон Мъск, сн. ЕПА/БГНЕС

Стартъпът за изкуствен интелект "xAI" на Илон Мъск ще бъде интегриран в неговата платформа за социални медии "X" и ще бъде достъпен като самостоятелно приложение, съобщи той вчера в публикация, цитирана от Ройтерс.

Милиардерът добави, че стартъпът е пуснал първия си модел с изкуствен интелект – бот на име Грок, след като в петък го е предоставил на всички абонати на "X", които са на план "Премиум плюс".

Стартъпът има за цел да създава инструменти за изкуствен интелект (ИИ), които "да подпомагат човечеството в стремежа му към разбиране и познание", а ботът Грок е създаден да отговаря на въпроси с остроумие. Мъск, който критикува усилията на големите технологични компании в областта на ИИ като изпълнени с цензура, стартира "xAI, наричайки го "максимално търсещ истината ИИ", който се опитва да разбере природата на Вселената.

"Грок има достъп до информация в реално време чрез платформата "X", което е огромно предимство пред другите модели", добави Мъск, цитиран от БТА.

Социалната медия "X", известна преди като "Туитър", която Мъск притежава, е отделна от xAI, но компаниите работят в тясно сътрудничество. "xAI" работи и с неговия производител на електрически автомобили Tesla и други компании, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Мъск заяви пред британския премиер Риши Сунак, че според него ИИ е "най-разрушителната сила в историята". Технологията ще може да "прави всичко" и ще превърне заетостта, каквато я познаваме днес, в нещо от миналото, предположи Мъск на първата глобална среща на върха за безопасността на ИИ в Блечли Парк.

mediapool.bg