Кламер БГ - Новини: Мощите на Кирил и Методий са у нас за поклонение

Мощите на Кирил и Методий са у нас за поклонение

Общество

|
Нед, 22 Май 2022г. 19:36ч.
Мощите на Кирил и Методий са у нас за поклонение

Мощите на Кирил и Методий са у нас за поклонение

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил вече са в Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", а от понеделник ще бъдат изложени за всенародно поклонение в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София.

Те ще бъдат внесени с литийно шествие в храма, където ще останат до 25 май, каза пред БНТ в неделя архимандрит Никанор - игумен на Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян".

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светогорския манастир "Есфигмен", където мощите са върнати през 1980-ти години от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия

Мощите ще бъдат посрещнати в храма "Света Неделя" в 12 часа, след което ще има мобелен.

"Ще имаме възможност в продължение на 48 часа да се поклоним автентично на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и две частички от ребрата на Св. Методий, Архиепископ моравски", обясни архимандрит Никанор. Сред мощите е и малка частица от Светия животворящ кръст Господен, допълни той.

В понеделник цял ден мощите ще са в храма "Света Неделя" и ще бъде извършена празнична вечерня в памет на Светите братя. Мощите ще останат у нас до сряда по обяд.

mediapool.bg