Кламер БГ - Новини: Маестро Тодоров: Софийската филхармония е оазисът в кошмара, в който живеем

Маестро Тодоров: Софийската филхармония е оазисът в кошмара, в който живеем

Общество

|
Вт, 13 Юни 2023г. 19:36ч.
Маестро Тодоров: Софийската филхармония е оазисът в кошмара, в който живеем

Маестро Найден Тодоров Сн. Александър Богдан, Софийска филхармония

Световноизвестни диригенти, солисти и композитори ще представят изкуството си пред българските меломани в новия сезон на Софийската филхармония. Той ще бъде открит на 10 септември от Еманюел Чекнаворян, който ще дирижира националния оркестър за втори път.

"Той цял живот е искал да стане диригент, и изведнъж каза, че повече не иска да свири на цигулка. Оказа се, че този човек наистина цял живот се е готвел за това. Във всички оркестри, в които е бил, включително и Софийската филхармония, музикантите са въодушевени от неговото диригентско майсторство. А ние, диригентите, сме изплашени от него. Поради тази причина решихме, че той ще открие сезона на Софийската филхармония", каза маестро Найден Тодоров.

"Постарали сме се в този сезон да има всичко", допълни директорът и главен диригент на Софийската филхармония. Седмица след като предаде поста си на министър на културата той се срещна с журналисти и почитатели на класическата музика, за да представи поредния, по думите му силен сезон на Софийската филхармония.

"Не сме спрели да работим за това Софийската филхармония да бъде възприета като оазис в този кошмар, в който живеем. Този оазис малко по-малко ще го местим напред - назад. През есента ще отидем и до Солун, за да покажем на колегите в Гърция какво правим", каза маестро Тодоров.

Той разказа за идеята програмата за предстоящия сезон да бъде илюстрирана с фрагмент от "Сътворението на Адам" на Микеланджело.

"Идеята е, че ни се дава божественото. От нас се иска само леко да протегнем пръст и да го докоснем. Божественото, в случая, е музиката. Обществото, в което живеем, става все по-особено – точно поради тази липса на докосване. И ние се опитваме да компенсираме с това, което правим, тук, в този комплекс", разясни Найден Тодоров.

Черешката на тортата - пианистът Иво Погорелич

По думите му черешката на сезона ще бъде Иво Погорелич, който отново идва у нас, този път с рецитал.

Иво Погорелич Сн. Софийската филхармония

Легендарният пианист е една от най-ярките звезди на съвременната класическа музикална сцена. Уникалният му талант и иновативният му подход го поставят сред най-оригиналните музикални умове в наши дни. Приключенският дух на Погорелич, ценен за лекотата в откриването на нови възможности на музикалната изява, е облечен в пианизъм с най-висока естетическа стойност, неподражаема виртуозност и техническо майсторство, смятат критиците.

Вече близо четири десетилетия, благодарение на безкомпромисните си художествени критерии и всеотдайното търсене на идеала за музикална изява, Погорелич доказва своето майсторство и е високо ценен не само от публиката, но и от критиците, а концертите му са придобили статуса на култови събития, очаквани с нетърпение. На сцената на Софийската филхармония ще може да се насладите отново с рецитала му на 24 ноември. Цената на билета е от 30 лв. до 55 лв.

"Пиршенството на цигуларите"

"Въпреки Погорелич, за мен този сезон е сезонът на цигуларите", каза маестро Тодоров.

През есента публиката ще чуе цигуларите Мидори, Огюстен Дюме, Сергей Хачатрян, Светлин Русев и Лия Петрова. Ще гостуват още Вадим Репин, Веско Ешкенази и Максим Венгеров.

Още по темата:

Софийската опера разбулва мистериите на Вагнер

"Решихме, в един момент, да видим колко от тях можем да насъберем в три месеца. Това ще бъде едно пиршество за всички цигулари", коментира директорът и главен диригент на Софийската филхармония.

Световноизвестното сопрано Диана Дамрау отново ще бъде в София за оперна гала на 8 септември заедно с баса Никола Тесте. Двамата ще представят програма по произведения на Моцарт.

Реверанс към испанското председателство на ЕС

"Един любим мой диригент, чиито плочи си купувах като малък - Джеймс Джъд, отново ще се появи при нас с една програма, която е наш реверанс към испанското председателство на Съвета на Европейския съюз", каза Найден Тодорв. Цялата програма е с произведения на тема "Дон Кихот", допълни той.

Този сезон Софийската филхармония е заложила на имена от диригентския подиум, които могат да се видят в най-големите зали по света. Дебют ще направи руският диригент Василий Петренко, чиято международна кариера се разви най-вече във Великобритания. Още миналата година той осъди войната на Русия срещу Украйна.

Руският диригент Василий Петренко Сн. Софийската филхармония

На официалния си уебсайт, както и в своя профил във Фейсбук, Петренко написа: "Трагедията, която се разиграва в Украйна, вече е сред най-големите морални провали и хуманитарни катастрофи на нашия век. Историческите и културни връзки между руския и украинския народ, с които аз се гордея, никога не могат да бъдат използвани за оправдаване на руската инвазия. В отговор на тези ужасни събития, реших да преустановя работата си в Русия, включително и всички бъдещи ангажименти като художествен ръководител на Държавния академичен симфоничен оркестър "Евгений Светланов", до възстановяването на мира". След това той беше заклеймен от руските власти като предател.

В кариерата си извън Русия 45-годишният Василий Петренко има 15 успешни години зад гърба си в Ливърпул начело на Кралския филхармоничен оркестър. Бил е главен диригент на Филхармонията в Осло, на Младежкия оркестър на ЕС.

На пулта пред националния оркестър на Софийската филхармония ще застанат още диригентите Кристоф Ешенбах, Шарл Дютоа, Джеймс Джъд, Кристиан Мандеал, Габриел Бебешеля, Андреас Отензамер, Саша Гьотцел и Лейф Сегерстам, който ще дирижира произведение на Димитър Ненов.

Сред българските имена са Григор Паликаров, Вилиана Вълчева, Росен Миланов, Павел Балев и Деляна Лазарова, която ще направи дебюта си със Софийската филхармония в деня на музиката.

Диригентката Деляна Лазарова Сн. Софийската филхармония

Сред гостите в новия сезон са още виолончелистите Камий Тома и Клаудио Бохоркес, кларинетистът Даниел Отензаме, пианистът Михаил Плетньов.

Завръщането на големите концерти

"По време на пандемията концертите с големи състави бяха невъзможни, поради което така наречените най-големи симфонии от класическия репертоар трябваше да ги оставим на рафта и да забравим за тяхното съществуване за известно време. Но Световната здравна организация обяви, че пандемията е свършила, поради което тази есен с двама прекрасни диригенти - нашият главен гост-диригент Саша Гьотцел, и с Росен Миланов, ще представим две от най-големите симфонии. Това са Осма симфония от Брукнер и Деветата симфония от Малер", каза Найден Тодоров.

Той отбеляза, че ще продължи традицията и ще има съвместен концерт с филхармония "Пионер".

"Ако ние не подкрепяме младите, в един момент, ще минат години, и не сцената ще бъде празно, както казва един мой колега. Само че ние ще ги подкрепяме до последно", обеща маестро Тодоров.

Холивудски композитор в София

Суперзвездата на класиката Готие Капюсон ще представи Концерт за виолончело, написан от холивудската легенда Дани Елфман.

Световноизвестният челист Готие Капюсон (вдясно) и композиторът Дани Елфман Сн. Софийската филхармония

Композиторът, написал саундтраците на филми като "Спайдърмен", "Хълк", "Батман", "Чикаго" и други, ще бъде специален гост на концерта на 5 октомври. Към момента няма яснота дали прекрасната му съпруга - актрисата Бриджит Фонда, ще бъде с него в българската столица.

Софийската филахрмония е съпродуцент на концерта, заедно с Виенския симфоничен оркестър и оркестъра на Сан Франциско.

Маестрото разказа как се е родила идеята за този концерт преди няколко години.

"Софийската филхармония, заедно с още два големи оркестъра в света, се събрахме и решихме да поръчаме за един наш любим инструменталист да бъде написан нов концерт. Поръчката беше към Дани Елфман. Концертът вече беше осъществен на другите две места, сега дойде време и за българската му премиера", каза Найден Тодоров.

"Ние сме много горди, че успяваме по подобен начин да се заявим. Защото това означава, че ние работим класическата музика да продължи да съществува и напред. Тоест, да се пише и днес класическа музика, която да се свири след 100 или 200 години", допълни той.

Българският фокус в програмата

Петима български композитори са включени в есенния сезон на филхармонията. Това са Панчо Владигеров, Марин Големинов и Добринка Табакова.

Предвидена е премиера и на концерта за арфа на Румен Бояджиев.

"Забавната част е, че един от големите диригенти в света Лейф Сегерстам ще дирижира концерта за пиано на Димитър Ненов. Това са онези закачки, които аз обичам, и се старая, доколкото мога, онези хора, които са познати по целия свят, да им намираме възможност да представят и българска музика", обясни маестро Тодоров.

mediapool.bg