Кламер БГ - Новини: "Кубрик за Кубрик" е най-добрият филм на Master of Art 2022

"Кубрик за Кубрик" е най-добрият филм на Master of Art 2022

Общество

|
Четв, 15 Септ 2022г. 15:27ч.
"Кубрик за Кубрик" е най-добрият филм на Master of Art 2022

Френската продукция на режисьора Грегори Монро "Кубрик за Кубрик" е големият победител на седмото издание на филмовия фестивал Master of Art 2022. Филмът спечели наградата за най-добър филм за 2022 г. и наградата за най-добър филм в категория "Театър и кино".

"Кубрик за Кубрик" е пътуване из живота и филмите на легендарния Стенли Кубрик и съдържа непознати интервюта с гения.

Дебютният филмът на Биляна Кирилова "Воев" спечели две награди - на Държавен културен институт към Министъра на външните работи за най-добър български филм и наградата за режисьорски дебют. Филмът разкрива пластове и прозрения на дълбока душевност, чрез малко познати авторски текстове на музиканта Димитър Воев, архиви и моменти от личния му живот, споделени от най-близките му хора.

Американската продукция "Кърт Вонегът – неподвластен на времето" на Робърт Уайди и Дон Агро спечели специалната награда на журито и награда на публиката. Снимките започват през 1988 г. и приятелството, което Уайди и Вонегът формират през десетилетията, е показано във филма-биография на обичания американски автор. Филмът е и документ за одисеята на един кинематографист, изследващ въздействието на един писател върху собствения си живот.

Международното жури тази година беше в състав Милко Лазаров, Десислава Шишманова, Дейвид Бикърстаф, Димитър Коцев.

Младежкото жури (Мария Ганчева, Деян Еничеров, Павел Симеонов) определи американския "Остатъци от паметта" на режисьора Майкъл Арлън Дейвис за най-добър късометражен филм. Една медитация върху артистизма и фотографския занаят, този филм почита красотата в подценените, анонимни обекти, край които минаваме ежедневно.

Филмовият фестивал Master of Art е подкрепен от Национален фонд "Култура", Националния филмов център и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столична програма "Култура".

mediapool.bg