Кламер БГ - Новини: Кристалина Георгиева стана "доктор хонорис кауза" на АУБ

Кристалина Георгиева стана "доктор хонорис кауза" на АУБ

Общество

|
Ср, 08 Септ 2021г. 18:32ч.
Кристалина Георгиева стана "доктор хонорис кауза" на АУБ

Кристалина Георгиева получи отличието в Благоевград, сн. АУБ

Американският университет в България (АУБ) удостои управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева с почетното звание "Доктор хонорис кауза на церемония в сряда в Благоевград.

Признанието е за нейната съществена хуманитарна дейност, за трайния ѝ принос към каузата на образованието и активната й работа в областта на международното сътрудничество.

"Приемам това звание с гордост и смирение", каза Георгиева. "Да инвестираш в хората и да изграждаш човешкия капитал е в основата на силната икономика и съм убедена, че постоянният ангажимент на университета към етично лидерство и качествено образование ще даде възможност на неговите студенти да растат, да се възползват от нови възможности и да бъдат сила за добро в света", добави тя.

"Удостояването с почетна степен е рядко и специално събитие в живота на всеки университет. В АУБ това не се случва всяка година. Несъмнено д-р Георгиева е лидер, който в кариерата си е отстоявал най-високите ценности, ценности, които ние в АУБ също споделяме. Тя служи на своята страна и на света чрез забележителните си постижения в областта на хуманитарната помощ, етичното лидерство, равенството между половете, екологията – ако трябва да назовем само някои от тях", каза на свой ред Дейвид Евънс, президент на учебното заведение.

След официалната церемония Георгиева сподели със студентите опита си в Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия. Тя говори с тях и за икономическото възстановяване и постигането на финансова стабилност на държавите по света, борбата с климатичните промени и преодоляването на трудностите, причинени от пандемията, съобщиха от университета.

На събитието присъстваха посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, кметът на Благоевград Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков и председателят на Общинския съвет в града Радослав Тасков.

Кристалина Георгиева се счита за един от най-важните световни лидери заради активната си международна дейност. Тази година тя беше включена в престижния списък на списание Barron’s за 100-те най-влиятелни жени в САЩ в сферата на финансите. През 2020 г. тя беше избрана сред 100-те най-влиятелни хора в света в традиционната класация на американското списание "Time".

mediapool.bg